Ябълков пай

Posted on януари 6, 2010

4



Отдавна искам да направя ябълков пай, обаче все не бях сигурна за крайния резултат. Доста рецепти изчетох и останових, че общо взето нещата се случват по един и същ начин. Спрях се на една рецепта, която ми създаде доста главоболия и мога да кажа, че не беше една от най – добрите които съм чела. Ама нали съм си разсеяна, това го установих накрая. Е както и да е, крайният резултат се оказа сполучлив, особенно със сутрeшното кафе.

Необходимите продукти за блата се:

  • 3 и 2/3 ч. ч. брашно
  • 125 гр. краве масло, меко
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 пакетче бакплувер
  • 100 мл. прясно мляко
  • 1 яйце

Маслото и пудрата захар се разбиват добре. Брашното се пресява с бакплувера и се прибавя към маслото. Бърка се докато маслото добре се усвои от брашното. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Долива се млякото и се бърка до хомогенна смес. Трябва да се получи нещо като тесто, което е доста меко ( меси се върху набрашнен плот) и което трябва да престои в хладилника около 30 мин, в намазнен плик, за да стегне. Всъщност тук бяха мойте най – големи проблеми, понеже тестото ми си остана меко и колкото и да го доомесвах все така си остана. Накрая реших да го оставя такова каквото е и да не добавям повече брашо.

За пълнежа:

  • около 1 и 1/2 кг. ябълки, каквито имате под ръка. В някои статии за пайовете се твърди, че плънката се получава най – добре, когато се използват различни по сорт ябълки (хлебни, сочни, зелени, червени и т. н.). Моите бяха комбинации от всякакви видове.
  • 1 ч. ч. стафиди
  • 1 ч. ч. захар
  • 2 щипки канела или няколко пръчки
  • 125 гр. масло
  • 1 ч. ч. едро смлени орехи

Ябълките се обелват, почистват и се режат на едри кубчета. Маслото се разтопява в тенджера, прибавя се захарта и се оставя да се карамелизира. Нужно е разбъркване от време на време. Добавят се ябълките и се обърква добре, добавя се 100 мл. вода. Задушава се за около 10 мин. Добавя се канелата, орехите, стафидите и се оставя още 20 – тина минути на котлона. При разбъркване трябва да се внимава да не се начупят пръчките канела. Ябълките се отцеждат, канелените пръчки се махат и сместа се оставя да истине.

Тестото се разделя на 2 части. Втората част да е около 1/ 5 от цялото. По голямата час се разточва на кръг с диаметъра на тавата, в която ще се пече, така че да излиза извън нея. Аз използвах 24 см. форма за торта, добре намаслена и с хартия за печене. Внимателно се пренася кората, в нея се слага плънката от ябълки. Останалото тесто се разточва, така че да е с диаметъра на тавата и внимателно се пренася върху плънката. Краищата на долната и горната кора трябва да се застъпят и се навиват навътре, като ръбче, което може да се оформи с вилица например. Задължително се правят процепи с нож върху горната кора, за да има откъде да излиза парата. Пекох го в предварително сгорещена на около 150 градуса фурна за около 1 час или до като отгоре хубаво порозовее. Ето го и крайният резултат:

Ябълков пай

Ябълков пай

Желая ви добър апетит!

About these ads