Истински домашен хляб

Posted on януари 9, 2010

96



Да да, добре прочетохте заглавието, истински домашен хляб. Почти като този, който се продава по магазините само, че по – вкусен. Един такъв пухкав, мекичък…нещо като козунак, но не баш. :D  От както открих тази рецепта със Стефан хапваме само домашен хляб и той все пита каква била тайната! :)

Истински домашен хляб

Истински домашен хляб

Ето я и тайната:

  • 2 ч. ч. топла вода
  • 1 пакетче от 11 гр. + 1 ч. л. суха мая
  • 2 ч. л. сол
  • 4 с. л. захар
  • 2 с. л. олио
  • приблизително 6 ч. ч. брашно

И така, запретваме ръкави и започваме. :) Водата леко се затопля и в нея се разтваря маята. Изсипва се в дълбока купа и се прибавят солта, захарта и олиото. Разбърква се добре. Добавя се брашното (чаша по чаша) и се бърка, а накрая меси, докато се получи меко, не лепнещо тесто. Аз обикновенно го меся върху набрашнен плот докато получа желаният резултат. Важно е тестото да е меко, но да не лепне. Разделя се на 2 равни топки и се оставя да почине за около 15 минути. Върху леко набрашнен плот, всяка топка се разточва леко, така че да се получи нещо като елипса или кръг. Кората се сгъва, във форма на  дълга франзела (която ще се побере в тавата) и краищата се подгъват навътре. Отгоре се правят прорези с нож. Поставя се в добре намаслена тавичка и се оставя да втаса за около 30 мин или докато удвои обема си. Същото се прави и с другата топка от тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 – 30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по – голяма тавичка. Аз ги слагам във фурната, включвам я на най – ниската температура и така ги оставям да фтасат за около 15 – 20  минути, а след това, превключвам на 180 градуса.  Пека ги около 30 – тина минути докато се получи коричка отдолу и отгоре.

Истински домашен хляб

Истински домашен хляб

Адаптацията е направена по книгата „The Bread Baker Bible “ и е наречен 90 Minutes Bread. Опитайте, това е от рецептите номер 1 в моят тефтер. :)

Добър апетит! :)

P. S. Напоследък ми върви да забравям някои неща по рецептите си. И тук така, забравих да напиша, че хляба се оставя да поизстине в тавичката. От „поизстине“ имам предвид поне около 30 минути. Може да се съхранява дълго време увит в „месалче“ (тази думичка ми стана любима :D).

About these ads
С прикачен етикет: , , ,