Супа от спанак или как да повдигнем хемоглобина

Posted on януари 24, 2010

11



През тази зловеща зима, едно от най – хубавите неща, които могат да ни се случат, е топла супа. И то не каква да е,  а спаначена. :) Така с риск да счупя крак или ръка, обух котките и марш до пазара в „Бронкс“ за зеленчуци. В крайна сметка незнам кога ще се случи „нещо – то“  и за това реших да се глезя и да си готвя, въпреки Стефан, който ненавижда спанак и всякакви зелени неща, с изключение на магданоза в салатата.  А аз толкова много обичам зелени неща, но готвя само веднъж годишно си ги ям сама след това. :( Този път почерпих и баба Мара, но нямам още отзиви. И тя е фен на зеленото! :)

Необходимите продукти са:

  • около 500 гр. спанак, измит и нарязан на дребно
  • 1 глава лук, нарязана на дребно
  • 2 моркова, настъргани на едро ренде
  • връзка магданоз
  • 3 – 4 с. л. домати консерва или доматено пюре
  • 1/2 с. л. червен пипер
  • 1 жълтък
  • 2 -3 с. л. кисело мляко
  • фиде
  • сол
  • мазнина, например олио

В тенджера (дъното е покрито с мазнина) се задушава лука, след това се добавят морковите. След около 5 минути се добавя и спанака. Всичко се задушава, като от време на време се разбърква. Когато спанака „спадне“ се долива около 1200 мл. топла вода и се оставя да заври. Водата може да е повече или по – малко в зависимост от желаната гъстота. Добавя се домати консерва и червения пипер. Всичко това трябва да ври около 10 минути, след което се добавя фидето и солта. Оставя се да ври още около 5 минути, до готовност на фидето. Маха се от котлона и се добавя ситно нарязан магданоз. Супата може да се консумира и така, но аз лично я предпочитам със застройка от жълтък и кисело мляко. Застройката се приготвя, когато супата поистине.

Супа от спанак

Супа от спанак

Когато имаме супа да стопли стомасите ни ми се струва, че зимата не е чак толкова гадна! Само да не съм навън, въпреки че днес ще рискувам с едно кино! ;)

А да и може допълнително да добавите кисело мляко, след сервиране.:)

Добър апетит!

About these ads
С прикачен етикет: , , , ,
Posted in: Супички