Винен кебап с пухкаво бял ориз…

Posted on януари 28, 2010

32



Най  – накрая вчера сготвих винен кебап, а от кога си мечтая за него не е истина. Стана чудесен, вкусен и много, много ароматен. Това е любимата ми манджичка от детсвото. Много обичах когато мама я приготвя. Сега бях вдъхновена от Илиана и нейната рецепта. Всъщност това ястие за мен е като Symphony No. 40 in G Minor – Molto allegro. Опитайте и ще разберете защо. ;)

Винен кебап

Винен кебап

Необходимите продукти са:

  • около 700 гр свинско, но не мазно
  • 2 глави дребно нарязан лук
  • 200 мл. червено вино
  • 5 – 6 с. л. олио
  • черен пипер
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2  – 3 с. л. доматено пюре или домати консерва
  • чубрица сол
  • около 3 с. л. брашно
  • 2 – 3 лисенца дафинов лист

Месото го измиваме добре (аз дори го оставям да се понакисне около 1 – 2 часа в студена вода за да излезе кръвта от него) и се нарязва на парчета. В тенджера се загрява мазнината, в нея се изсипва месото и се оставя да се задуши докато водата изври. Добавя се лука и червеният пипер. Разбърква се добре и се долива виното и вода колкото да се покрие месото. Добавя се дафинов лист и се оставя да ври докато месото се свари. Добавя се домати консерва, посолява се. Брашното се размива с малко вода и се добавя към месото. Оставя се да кръкне. Маха се от котлона и се добавят останалите подправки. Количеството на брашното зависи от желаната гъстота. Сервира се с бял ориз, приготвен по желание на клиента! Мама слагаше в голяма плитка чиния купчина ориз, а отстрани  месо със сос. Невероятно вкусно е!

Винен кебап с пухкаво бял ориз

Винен кебап с пухкаво бял ориз

Да ви е сладко! :)

About these ads
С прикачен етикет: , ,