Питките на Яна

Posted on октомври 9, 2009

5



Не си падам аз много по месенето. Предпоследната питка, която направих трябваше да се реже с резачка за дърва.  Докато правих тези питки през цялото време се молех тайно да излезе все пак нещо, а освен това се обадих на майката на Яна, Ваня,  стотина пъти за да я питам неща от рода какво е брашно тип 500. А защо не се обадих на мойта ще попитате. Ми защото тя щеше да каже: „Меги, това е толкова нездравословна храна“.  Напоследък останових, че от здравословна храна съм все гладна, явно малкият човек не е съгласен с възгледите на баба си ;).  Както и да е след като уточних тези въпроси, едно нещо ми стана ясно. Квараталните супермаркети са под всякаква критика. Ако искате съвсем точно да изпълните една рецепта, трябва да отделите поне 1 ден за да издирите продукти,  като типово брашно или клечки за зъби :).

Оригиналната рецепта на Яна можете да намерите някъде в блога като коментар под Баница с праз и сирене. Е бих сложила линка разбира се, ако знаех как. Но това е друга тема.

Мойта рецепта е долу – горе същата но без типово брашно:

За тестото:

  • 1 яйце
  • 100 мл топла вода
  • 110 мл прясно мляко
  • 3 с. л.  кисело мляко
  • 50 г настърган кашкавал
  • 40 г краве масло
  • 20 г мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 1/2 чаена лъжичка сол
  • 2 1/2 чаени чаши бяло брашно
  • 1 1/2 чаена чаша царевично брашно

Допълнителни продукти за поръсване върху все още суровото тесто:

  • сирене
  • чубрица
  • малко олио

Маята се разтваря в топлата водичка и се замесва тестото. Аз използвах малко повече брашно, докато замеся пухкаво тесто, което оставих да повтаса  малко повече от 40 мин. След това го разделих на топчици, които сплесках между ръцете си, докато получа нещо като питки. Поставих ги в намазнена тавичка (покрита с хартия за печене), поръсих със сиренце и чубрица. Пекох в предварително загрята фурна (200 градуса) около 10 – 15 мин. Получиха се уникални, изключително вкусни  питчици, особенно докато са топли :).

P1160192

Благодаря на Яна и Ваня, че споделиха тази рецепта с мен!

А какво каза мама след като и се обадих да и кажа за моите уникални кулинарни постижения: „О рожбо, ама с това се хранят прасетата“ (визирайки царевичното брашно). Но както е казал Екзюпери в МАЛКИЯТ ПРИНЦ:  “ Има неща, които възрастните никога няма да разберат“. 😉

Advertisements