Традиционен царевичен хляб

Posted on октомври 11, 2009

22Когато бях в Америка трябваше да ям неща, като спагети с кюфтета голями колкото юмрука  ми, или салата в която доматите са нацепени на четвъртини, а марулите си седят с цели листа. Да не говорим за отвратителните сандвичи, които сервираха в хотела.  Е разбирасе иамше и интересни неща и вкусни, но те бяха голям кът. Едно от хубавите неща беше царевичният хляб: ароматен и леко сладък. С времето бях забравила за него.  Сещах се само когато гледах Зеленият Път.  Когато Джон Кофи вдъхва аромата на топлият царевичен хляб, устата ми се пълнеше със слюнка.  След като купих 1 кг царевично брашно за да правя Питките на Яна,  се присетих отново за този хляб.

Докато търсих рецпта за традиционен царевичен хляб, попаднах и на малко инфо за хляба. Ясно е, че местните индианци са открили как да използват  царевичното брашно много преди пристигането на Европейците. То станало особенно необходимо за белите по време на Гражданската Война, когато значително намалели запасите от пшенично брашно и трябвало да се изолзва местен източник на храна. Така те започнали да заместват пшеничното с царевично, докато накрая се получил  днешният царевичен хляб.  Всъщност има много видове царевичен хляб.  На север предпочитат хлябът да е сладък, докато на юг използват  подправки и допълнително свинска мазчица.

А ето и необходимите продукти, за приготвянето на Царевичен хляб, като от Зеленият Път:

  • 1 1/2 ч. ч. царевично брашно
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • 1 бакплувер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 с. л. захар
  • 2 големи яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1/2 пакетче краве масло

Фурната се загрява на около 125 градуса, въпреки че аз я бях загряла на 220, но това е една друга тема! Поставих тавичката да се позагрее и в нея разтопих краве маслото. Междувременно смесих брашната, солта захарта, бакплувера в голяма купа и пресях сместта. Разбих яйцата, добавих млякото. Разтопеното краве масло смесих със сухата смес, и добавих течните съставки. Получава се тесто като за кекс.

Тесто за царевичен хляб

Тесто за царевичен хляб

Изсипете тестото в тавичката и печете  докато карйщата на хляба се зачервят или до като  заботена в хляба клечка за зъби излезе суха. Това ще рече около 15 – 20 минути.  Изчакайте 5 минути да изтине, нарежете го на парчета и сервирайте докато още е топъл.

Традиционен царевичен хляб

Традиционен царевичен хляб

Приятен апетит!

Advertisements