Пълнени чушки с ориз

Posted on октомври 11, 2009

0



Дълго време съм мислила по въпроса каква е тайната на вкусните пълнени чушки. Дали в достатъчното запържване на лука или в комбинацията ориз – кайма. А може би в прибавянето на кимион и зелена чушка и бавното готвене? Или най – голямата тайна се крие в собствената ни нагласа да сготвим нещо вкусно и удоволствието което получаваме когато близките ни  изблизват и последните останки от чинийте си! Едно е истина, пълнените чушки изискват специално отношение към тях! Аз не мисля за тях, като за поредната манджа с която ще напълним стомасите си, а като към шедьовър. Може би съм далеч от това съвършенство на истински майстор, но когато  Стефан  (за сега той е главният дегостатотр) се изкаже: „Превъзходно е!“, си мисля, че все пак съм на прав път.

Но стига толкова лирични отклонения. Незабравяйте, каквото и да правите, правете го по ваш вкус.

Необходимите продукти са:

  • 6 – 7 бр средно големи чушки
  • 1 ч. ч. бял ориз
  • 250 гр. кайма
  • 1 глава лук
  • 1 зелена пиперка
  • 1 домат
  • връзка магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • 2 яйца
  • половин кофичка кисело мляко
  • олио
  • сода за хляб
  • 1. ч. л. захар

Нарязваме лукът  и чушката на дребно. Домата го обелваме и нарязваме на по – големи парчета. В тенджърка сипваме малко олио  и леко запържваме лукът. Добавяме чушката и домата, да се запържат и те съвсем малко, може би около минута две. Доливаме малко вода и оставяме под капак леко да се задуши. Следва  малко (на върха на кафена лъжичка) сода за хляб и захарта, разбъркваме добре.  Прибавяме предварително размитата с малко водичка кайма към сосчето, като постоянно бъркаме докато каймата стане на парцали. Добавяме ориза, разбъркваме добре и заливаме с 2 чаени чаши топла водичка.  Добавете сол на вкус.

Оризът попива водата, така че съблюдавйте за редовното разбъркване особенно към края.  В противен случай сместа може да загори и тогава вече е неприятно! Когато махнете от котлона добавете магданозът, черния  пипер и кимиона (по около 1 ч. л. от последните две подправки). За любителите на по – пикантните неща можете да добавите повече подправки.  Разбъркайте добре и оставете на страна да поистине. Сместа трябва да изглежда долу горе така:

Смес ориз с кайма

Смес ориз с кайма

Смес ориз с кайма

Смес ориз с кайма

Докато чакаме  да поистине сместта, измиваме  добре чушките. Изтърбушваме  ги, като внимаваме да остане сравнително малък отвор и да няма странични наранявания.  С малка лъжичка за почваме да пълним от сместта в чушките, така че да се заемат всички вътрешни кухини. Сместта да е добре натъпкана🙂. Подреждаме чушките в намазнена тавичка, сипваме 1 чаша водичка и ги пъхаме във фурната да се опекат, хубаво. Не е задължително фурната да е загреята предварително, а чушките са готови когато кожичката им се е надигнала.  Разбийте яйцата, киселото мляко и малко сол и залейте чушките за да получите нещо като заливка. Разбира се тя не е задължителна, а пожелание🙂.

Е това е!

Пълнени чушки с ориз

Пълнени чушки с ориз

Добър апетит!🙂