Домати консерва или как да запечатаме лятото

Posted on октомври 13, 2009

4Едно августовско утро, преди много, много години.  Може би не чак толкова много, но със сигусрност безвъзвратно отминали. От тях сега е останал само мирис на носталгия.  Кипи трескава подготовка. Един мие буркани и капачки, оплескан до ушите с пяна и вода, друг бере домати в градината – най – червените, най – узрелите. Трети бърза да накладе огън в почернялата печка,  „циганско чудо“,  поставена под навеса сякаш преди хиляди години. И аз. Рошава, полуспяща, чакаща недоволно да ми бъде възложена така отговорната задача по беленето на домати. Но има още време и мога съвсем спокойно да се подпра в някой ъгъл и да открадна още 5 мин сладка дрямка. През това  време мама вече е измила бурканите и капачките, и сега е ред на доматите.  Печицата вче бумти,  върху нея е поставена голяма тенджера. Татко слага първите измити домати в найлонова мрежичка и ги потапя във врялата вода. Дядо вече се е настанил под сайванта. Кофите, една за обелките, друга за нарязаните домати и една огромна тепсия върху масата за попарените домати са поставени пред него. Мързеливо се замъквам с едно малко столче  към зоната за белене, заедно с брат ми разбира се. И ето,  почва се. Доматите са меки и парят, докато ги белим целите ставаме в сок и семики. Някои порязваме пръстче, но в крайна сметка това са рисковите на професията. Мама взема пълните кофи една след друга и ги изсипва в още по – голяма тенджера, в която вече е нарязъла чушките и магданоза.  Обърква всичко с малко сол и захар и така идва мигът на откровението. Подредени на опашка пред голямата тенджера, целите в доматен сос чакаме да опитаме от това невероятно творение. Мммммммммммммммммм. Този миг на наслада си е само мой. Не чувам, не виждам, само усещам дъхав магданоз, кисели, леко соленки домати.

И така без да усетим е дошъл обяд. И така без да усетим е дошла зимата. Когато отворя  бурканче с доматки, неизбежно се сещам за  отминалото лято и с нетърпение чакам следващото. Дори понякога неволно се заглеждам в календара и броя оставащите дни.  И така без да усетим годините са минали, летата са избягали. Сега ходя до календара за да броя колко дена ми остават до срещата ми с мойта малка мишка, някога през февруари 2010.  Сигурно и моята майка е правила така, когато е очаквала мен и брат ми да се родим, но поне е могла да запечата късче от лятото!

Реших се и аз, подтиквана от тези мисли да направя домати консерва! Ето и моята (или поне тази на мама) рецепта:

  • 7 големи домата
  • 3 червени чушки
  • връзка магданоз
  • 3 – 4 стръкчета целина
  • сол на вкус
  • малко захар
  • 4-ри буркана
  • много желание

Загрях вода в голяма тенджера. Не съм я кипвала за да не хабя много ел. енергия. Все пак преди всичко трябва да мислим и как да пестим ресурси ;). Сложих доматите в горещата вода и изчаках докато кожичките им се надигнат. През това време нарязaх чушките на дребно, заедно с магданоза и целината. Когато доматите са готови ги обелих, нарязах и прибавих към останалите продукти. Малко сол и захар. Обърках всичко това добре. „Натъпках“ го в бурканите, а тях заварих 10 минути.  Накрая се получи ето това:

Домати консерва

Домати консерва

Може да се добавя към всякaкви манджички, но безпорно най – вкусно е на салтка. Отваряте едно бурканче, добавяте зехтинец или олио и нарязан праз лук. Яде се с лъжица и е невероятно мезе за ракийка ;).

„Както си мислеше, той заспа. И докато спеше, сложи край на лято хилядо деветстотин двадесет и осмо“ Рей Брдбъри, Вино от глухарчета.

Advertisements
Posted in: Зимнинка