Бейгъл

Posted on октомври 20, 2009

3



Що е то бейгъл? Отговорът е много прост – варен геврек. Да, да нещо като тези гевречет, които ги продават поостарелите лелки по улиците.  Е малко по – вкусно е като си го направиш у дома, и вместо геврек го кръстиш бейгъл.😉 Моето проучване в интернет показа, че гевреците, хлябовете с дупка или т. нар. бейгъли имат много,  много дълга история. Основната храна за войниците в римската имерия било какво? Двойно препечен хляб с дупка по средата. Предполага се, че той е бил прототип на големите християнски хлябове.

Бейгъли

Бейгъли

Всички източници обаче са единодушни, че бейгълът най – пряко е свързан с еврейте, даже в някои сайтове го наричат еврейски хляб. Легендата гласи, че бейгъла е приготвен за първи път от Виенските пекари в чест на полския  крал Ян Собиески, който помогнал за отблъскването на отоманските турци през 1683 и спасяването на Виена. Хлябът символизирал стремената на кралят. Всъщност смята се, че бейгълът е бил изобретен много по рано, в Краков, като основен конкурент на obwarzanek (също вид геврек).

Бейгълът се замесвал ноща преди Шабат (по време на празника не се работи, готви и т. н.) и веднага щом свършел, еврейте палили фурните и мятали гевреците.  Бейгълите придобили известност, когато големи еврейски общности мигрирали в Америка.  Там той претърпял модификации, рецептите станали много разнообразни и се върнали обратно в Европа, за да преживеят своят втори миг на слава.

Сандвич с бейгъл

Сандвич с бейгъл

Какви са необходимите продукти?

  • около 4 ч. ч. бяло брашно
  • 15 гр прясна мая
  • 250 мл. прясно мляко
  • 50 гр. краве масло
  • 1/2 к. ч. пудра захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 жълтък
  • 1 белтък
  • 2 с. л. вода

Как го направих аз?

  1. Затоплих прясното мляко и в него разтворих маслото и захарта
  2. След като поистина сместа, добавих маята и изчаках 10 – тина минути за да шупне
  3. Добавих предварително разбит с вилица белтък
  4. Пресях брашното заедно със солта и замесих еластично тесто
  5. Оставих го на топло за около 1 час или докато не се надигне поне 2 пъти
  6. След втасване премесих тестото и го разделих на 12 почти еднакви части
  7. От всяка част оформих геврече, като първо направих топка от тестото и в средата я пробих с пръст. Въртях тестото около пръстат си, докато се оформи
  8. Поставих гевречетата върху набрашнена  повърхност и на топло, за да втасат отново
  9. През това време кипнах тенджъра с вода
  10. В кипящата вода поставях всяко геврече за около 15 сек., а след това веднага в предварително намазнена тавичка
  11. Тук идва ред на жълтъкът, разбит с 2 лъжици вода. С него намазах щедро всяко бейгълче
  12. Пекох ги в предврително загрята на 200 градуса фурна, може би за около 20 минути.

Ето и крайният резултат:

P1160495

Можете да ги консумирате топли и студени, натюр и като сандвичи. „Страхотни малки питчици“!

Guten Appetit!

С прикачен етикет: , , ,