Кокосови мъфини с шоколадова глазура

Posted on октомври 24, 2009

1



Експерименти в кухнята! Невинаги водят до положителен резултат и много често се налага да храните с тях кучето. Е ние нямаме куче, затова храним съседите с несполучливите експерименти (под съседи разбирайте баба Мара). Следващата рецепта се оказа нещо подобно и се наложи преработка на първоначалния резултат, която се оказа наистина добра. И аз да се похваля малко  😉

Ето я рецептата:

  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакплувер
  • 2 с. л. захар (това е голямото НО в рецептата. Мисля, че тук съвсем спокойно може да се сложи една ч. ч.)
  • 1. ч. л. сол
  • 1 голямо яйце
  • 1 ч. ч. мляко
  • 1/2 ч. ч. олио
  • 1 ч. ч. кокосови стърготини

Пресях  брашното, бакплувера и солта в голяма купа. Добавих захарта и кокосовите стърготини, разбърках  добре.  В отделна купа разбих яйцето с млякото и олиото. Прибавих течните към сухите съставки и разбърках на ръка. Излях във форма за мъфини и пекох на температура около 150 градуса, приблизително 20 минути или докато се зачервят. За по – сигурно прилагах теста с келчката за зъби. 😉

Кокосови мъфини

Кокосови мъфини

До тук добре. Но като истинаха и ги опитах имаха доста странен вкус,  по – скоро на солени мъфи. Не бях доволна. Обаче този ден бях превърнала кухнята в пекарна.  Горещината беше ужасяваща, а аз скапана и незнаех как ще издържа да опека още няколко дози други мъфини. Така реших да оставя кокоските такива каквито са и да не забърквам сместа на ново с повече захар.

Дълго мислих как точно да ги преправя. Дали с белтъци разбити на сняг, дали с маслен крем или с нещо шоколадово. Спрях се на последният вариянт.  На този етап ми бяха необходими:

  • 1 жълтък
  • 100 гр. черен шоколад
  • 100 гр меко краве масло
  • 3 с. л. захар
  • 2 с. л. кокосови стърготини
  • 1 ч. л. желатин

Винаги много внимавам когато приготвям шоколад. Основно правило е когато се топи шоколад температурата му да не надвишава 37 градуса. Опитала съм много начини как да направя това и най – лесният е следният. В дълбока малка тенджерка начупвам шоколада на малки парченца. Напълвам мивката с гореща вода от теца и слагам тенджерката вътре. Естествено преди това мивката да е добре почистена и да не капе вода от кранчето в тендерката с шоколада. Разбърквах от време на време. След това добавих маслото, захарта, кокосовите стърготии и жълтъкът. Бърках добре до получаването на еднородна смес. След това добавих желатина и продължих да разбърквам още около 10-тина минути за дъм съм сигурна, че се е разтворил. Разбира се всичко това става на водна бяня, като температурата на сместа не е по висока от 37 градуса!!!

Накрая идва ред на най голямата и вкусна мазница. Не се притеснявайте да облизвате пръсти, бъркалки и т. н. В крайна сметка това е една от привилегиите да си главен готвач. 🙂 Докато е още топла сместа, с чаена лъжичка разпределих част от нея върху студените мъфини, така че да се покрият сравнително добре.  Остатакът сложих за минутка във фризера и доразпределих върху мъфините, така че да се получат шоколадови шапки. Ако все пак ви остане от ганаша, знаете какво да правите!

Кокосови мъфини с шоколадова глазура

Кокосови мъфини с шоколадова глазура

Надявам се гостите да дойдат по – скоро! 🙂

Advertisements