Kурабийки с късметчета за Коледа

Posted on октомври 31, 2009

0



„Никога не се отказвай да направиш нещата по – добри –  ще се изненадаш от резултатите“ Alia Rodriger

„Само мъртвите са виждали края на войната.“  Платон

„Възрастните хора са много чудновати.“ Екзьопери, Малкият принц

„Ако можеше да летиш, нямаше ли да докоснеш облаците?“

„Не е важно къде си, важно е да си там“

„Каквото и да ти се случи по пътя, не забравяй на къде си тръгнал.“

Това са само част от късметите, които изтеглих във facebook-а. Написах ги на малки листчета, които завих във фолио, така че да се получи нещо като бонбонка. Незнам дали си спомняте едноверемешните бонбони или лукчетата… Е нещо подобно се получи. Тези малки бонбончета използвах в коледната пре подготовка, която тази година настъпи още по – рано!

Ако някой ме попита защо толкова обичам Коледа, незнам как да отговоря. Има много неща, които ме карат цяла година да чакам с нетърпение зимното време. Например уюта на семейното огнище (което в наши дни, в големия град е семейно парно ;)). Топлото у дома и големият студ навън. Аромата на канела, на свещи и борови иглички. Първият сняг, снежните човеци и борбата със снежни топки. Ски и шейни. Шопинга за подаръци или по – скоро непрестанното чудене как да зарадваш хората около теб, а като купиш или направиш подарък да се чудиш в кое кюше да го скриеш. North Pole, Alaska – къщата на Дядо Коледа, „I believe“ написано с трепереща ръка. Да аз вярвам в Дядо Коледа, нищо че съм на 26, може би за това ми се струва, че не мога да порасна! Може би затова тази година започнах от Октомври месец да мисля за Коледа,  бисквитки и курабийки.

Тази година първи в коледната пре подготовка бяха т. нар. Fortune cookies или курабийки с късметчета.

Курабийки с късметчета

Курабийки с късметчета

Списък с необходимите продукти:

  • 2 супени лъжици краве масло
  • 1/4 ч. ч. пудра захар
  • 1 белтък
  • 2 ванилийки на прах или една капсула ванилова есенция
  • щипка сол
  • 1/4 ч. ч. брашно

Разстопеното кравето масло се разбива с пудрата захар до хомогенна смес. Добавят се белтъците и разбиването продължава. Прибавят се ванилийките, солта и брашното. Получава се сравнително рядка смес, която аз оставих да се постегне на хладно. Загрява се фурната около 190 / 200 градуса. В намаслена тефлонова тава, с чаена лъжичка се поставя от сместа и се оформят кръгчета с диаметър около 7 – 8 см, на разстояние едно от друго около 10 см. Пекат се до зачервяване на краищата им или около 3 мин. Най –  добре е да се пекат по 2 -3 на веднъж. Вадят се докато са още горещи. Във всяка се поставя късметче и краищата се залепват един за друг така, че да се образува полумесец. Върху ръбчето на купичка, полумесеца се прегъва лекичко на 2. Всичко това трябва да стане докато са топли курабийките, за да може да се обработи тестото. Оставят се върху решетка да изстинат.  От посочената доза се получават 12 – 14 курабийки.

Източникът на тази рецепта е Country Living.

Fortune Cookies

Fortune Cookies

Весела Коледа на всички!

Advertisements