Френска лучена супа

Posted on ноември 10, 2009

7



1 ден

На пук на свинският грип, отидох на кино. И кой филм мислите, че гледах? Естествено Джули и Джулия.  Не, че филма е невероятен шедьовър, но лично на мен ми беше интересен и адски много ме развълнува. Така след филма се роди идеята за френска лучена супа, невероятно нещо както се оказа в последствие. Мисля, че това е линка към водещата рецепта. Според Митака била точно такава каквато сервирали във Франция!

Ето я и рецептата за 6 порции:

  • 1, 5 кг крумид лу.
  • 1 ч. ч. бяло сухо вино
  • 1, 5 л. пилешки бульон
  • 2 с. л. брашно
  • 200 гр. краве масло
  • 1 франзела
  • 300 гр, настъргано сирене Ементал, най  – добре Груер
  • стрък магданоз
  • сол
  • мащерка

Най – тежката фаза от готвенето е обелването и нарязването на лука. Той трябва да се нареже на сравнително едри парченца. В този етам пада голямо плакане.

 

Лук

Лук

 

Разтопете маслото и добавете лука. Задушете, а накрая при постоянно бъркане доизпържете лука до златисто. Добавете брашното, като продължително разбъркване. На този етап гозбата трябва да е с приятен кафеникаво – златист цвят. Прибавете виното. Оставете да ври почти до изпраяване на течността. Прибавете бульона.  Ако нямате   готов пилешки бульон можете да си приготвите от 1,5 литра вода и 3 малки бульончета. От онези с Е – тата и странно жълтия цвят. ;).  Добавяте солта и подправките. Варете 20 – тина минути. Парченцата лук трябва да са цели и да не се разпадат. Разсипете супата в огнеопорни панички, докато имитирате Джулия Чайлд. Това последното е шега, разбира се! 😀

P1170145 mit

Загрейте фурната на около 200 градуса. Нарежете франзелата на дебели филии и поставете по две във всяка паничка. Отгоре поръсете обилно със сирене.

P1170150 P1170149

 

Запечете шедьовъра. Накрая трябва да получите нещо подобно.

P1170169

Френска лучена супа

Bon appétit

Advertisements