Бял пай

Posted on ноември 15, 2009

0



7 ден

Днес времето е отвратително. Уж щяло да бъде добро, но уви! Тук е толкова мъгливо, че човек може да се самоубие. Въпреки всичко, аз съм изпаднала в едно невероятно добро настроение.  Сигурно защото Стефан се е активизирал да чисти, а аз си седя пред компютъра и пиша постове.  Той не се притеснява от факта, че в момента е 14:20, тя обедната почивка била минала и затова  щял да пусне прахосмокачката! Тя била толкова „безшумна“ 😉  Аз пък винаги съм си мислела, че обедната почивка е от 2 – 4. Е както и да е! По този повод (шум от прахосмокачка) искам да поздравя комшиите ни с една песен.  И вас също, животът не е толкова ужасен, колкото изглежда, дори понякога всичко да ви дразнят адски много:

Та,  за моят „малък“ чистач,  днес спретнах невероятен пай! Често посещавам ето този блог и точа лиги. Набелязала съм си няколко рецепти от него, които задължително трябва да изпробвам. Белият пай е първта.

За бисквитените кори:

  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 140 гр. масло
  • 300 гр. захар
  • 6 с. л. прясно мляко
  • 560 гр. брашно
  • 12 гр. бакплувер

За крема:

  • 1 л. прясно мляко
  • 7 л. брашно
  • 250 гр. масло
  • 3 пакетчета ванилова захар
  • 400 гр. пудра захар

Яйцето, жълтъците, маслото и захарта разбиваме добре с миксер. При постоянно разбъркване, лъжичка по лъжичка, прибавяме предварително пресятото брашно с бакплувера. Получава се доста гъста лепнеща смес, но като оставите на страна за няколко минути нещата се  нормализират. Дозата се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва върху хартия за печене, колкото се може по тънко. Аз изрязах 4 – ри кръга от хартия. В средата на всеки кръг сложих от тестото. Отгоре покрих с друго парче хартия за печене и с точилката разточих тестото на сравнително тънка кора.  Горната хартия се отлепва много лесно, а с долната пренасяте кората върху тавата.  Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за няколко минути. Трябва да наблюдавате процеса на печене, защото корите лесно изгарят, а трябва да са колкото се може по – бели.

На котлона загрейте 750 мл. мляко и ваниловата захар. Докато заври сместа, в отделна купа смесете остатъкът от млякото и брашното. Разбийте добре, за да се получи плътна паста. След завиране на млякото махнете го от котлона и при постоянно разбъркване добавете брашняната смес. Върнете на огъня, намалете силата и бъркайте сместа до получаване на гъст крем. Когато поистине добавете предварително разбитото масло с пудра захар. Разделете крема на 4 равни части. По желание можете да добавите в него и лимонов сок! 😉

Върху всяка кора мажете от крема, слагате следващата от горе и така нататък. Не е задължително корите да са в идеална форма. Също така не се притеснявайте, че са трошливи. Това ще се оправи на следващият ден. Аз не намазах последната кора, а прибрах остатакът от крема. Поставяте пая в хладилника за една нощ, като отгоре е добре да се затисне с нещо, например дъска за рязане! Утре ;), изрязвате краищата. Аз нарязах вътрешността на квадрати и ги залях с четвъртата част от крема. Не изхвърляйте краищата, те също са много вкусни, дори и назъбени и начупени! 😉

Така получих следното нещо:

Бял пай

Бял пай

Да ви е сладко и не забравяйте always look on the bright side of life. 🙂

Advertisements