Печени кюфтенца с маслинка

Posted on ноември 17, 2009

4



Ден 9 -ти

Ах кюфтенца, ах ах ах. Няма нищо по – добро от печени кюфтенца! Когато си мисля за тях си представям една дъждовна, студена вечер. Мокър и измръзнал пътник, който пришпорва коня през гората само и само час по – скоро да намери подслон. Дъждът плющи по наметалото му, светкавици раздират небето, а вятърът бучи в ушите му. На края на гората пътникът съзира светлина, от малка схлупена къщурка. Пришпорва конят още по бясно и когато стига до събуретината разбира, че това е хан. Няколко почуквани по врата и стар,  дебел ханаджия го въвежда в обстановката. В широк кален двор се намира навеса са животните. Влизат през малка вратичка, в просторна одая. Къмината бясно бумти и стопля душата на пътника. На няколко маси са седнали неколцина чужденци, които вече похапват. Пътникът избира най – близката до огнището маса, слага измокрените си кости на пейката и поръчва вечеря. Умората се стеле по цялото му тяло, а топлотата от огъня я прави още по – приятна. Най – накрая, засуканата ханаджийка му носи какво мислите – печени кюфтенца с гарнитура от картофки.  Няма по – голямо блаженство от аромата на добре приготвената храна!

Ето какво ни е необходимо:

  • 500 гр. кайма (смес)
  • 1/2 глава ситно нарязан чрвен лук
  • 2 яйца
  • една суха филийка хляб, предварително накисната във водичка
  • няколко стръка ситно нарязан магданоз
  • щипка черен пипер
  • щипка кимион
  • сол
  • чубрица
  • няколко маслинки

Каймата се омесва с подправките, лука, яйцата, и натрушената и добре изцедена филийка хляб. Оформят се малки топчета и в средата на всяко се слага маслинка. Кюфтенцата се поставят върху тавичка с хартия за печене, така няма нужда да използвате олио и по – лесно ще  си измиете съда. Пекат се във фурната на максимална температура.

За гарнитура направих печени картофки по следният начин: Нарязах на едри кръгчета около 1 кг картофи, добавих два ситно нарязани моркова и две чушки – на лентички. Сложих 2 лъжици градинска подправка (от онези жълтите полуфабрикати), олио и 2 чаши вода. Изпекох във фурната почти до извиране на водата, така се получава много приятно сосче и картофите не остават сухи. След като извадих от фурната поръсих обилно със свеж магданоз.

Ето го и крайният резултат:

Печени кюфтенца с маслинка

Печени кюфтенца с маслинка и гарнитура от картофки

За вашите изморени пътници бърза, лесна и вкусна вечеря.😉
Добър апетит!🙂