Солени царевични мъфини

Posted on ноември 18, 2009

6



Ден 10 -ти

Bakery & Coffee

Имало едно време, в едно малко градче, едно малко кафене, с малка камбанка на предната врата, която известявала влизането и излизането на всеки посетител.  To било закичено с големи небесно сини прозорци, с первази пълни с пъстри цветя и дълги шарени пердета, които пречупвали светлината и създавали усещане за дом. С огромни дървени полици  по стените, целите подредени с кафеени чаши донесени от цял свят, малки склуптрки подарявани от признателни клиенти и книги, които можеш да четеш с вечерната чаша кафе или чай. А зад тезгяха на бара,  мила жена с лъчезарна усмивка и грейнали като лятното утро очи, приготвяла невъобразими вкусотии – мъфини и кексчета, кроасани и кифли, по – малки и по големи хлебчета, тутманици и пити, торти, пасти и кексове и каквото друго може да ти дойде наум. Ароматът им бил, като нежна невидима ръка, която гали сетивата на малки и големи. Никой не можел да им устои. Рано сутрин, след изпичането на хляба, служителите на кафенето отваряли широко вратата с камбанката, за да излезе неустоимият аромат от канела, хляб, сладко и кафе навън, да погъделичка сетивата на будните, а още спящите да разбуди с една единствена, завладяваща ги  мисъл – закуска, с топло кафе и вестник. Да. Имало едно време, в едно градче, едно кафене, където сутрин те чака горещо кафе и още нещо…

Ето една от вероятните рецпти на кафенето. Тук можете да намерите нейният автор и оригиналната версия.🙂

  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. царевично брашно
  • 1/4 ч. ч. олио
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1 ч. л. бакплувер
  • 1 ч. л.  захар
  • 1 яйце
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1/2 ч. ч. сирене
  • 1/ 2. ч. ч. настърган кашкавал
  • 3/4 ч. ч. ситно нарязан колбас
  • 1 по – едра кисела краставичка, нарязана на дребно
  • 1/4 с. л.  градинска подправка

Сухите съставки се размесват добре. Отделно се разбиват яйцето, млякото и олиото до получаване на еднородна смес, след която се прибавя към сухата смес. Разбърква се леко. Добавя се сиренето, кашкавалът, колбасът, киселата краставичка и подправката (в нея има сол, така че не е необходимо да се добавя още). Пече се в предварително загрята фурна, около 15 мин.

Солени царевични мъфини

Солени царевични мъфини

Не ми остава друго освен да ви пожелая, приятна закуска споделена с любим човек!🙂