Шоколадови трюфели асорти

Posted on ноември 26, 2009

8Шоколада. Имам много за казване относно шоколада. Всъщност моето първично желание към кулинарството беше желание да правя шоколад. Това си е цяла магия, за която каквото и да кажа няма да е достатъчно. За приготвяне на добри шоколадови изделия има няколко фактора – търпение, добро настроение, добра музика. За мен приготвянето на трюфели, бонбонки и т. н. си е цял ритуал и най – важната част от него е музиката. Да, да  имам си специална, която си слушам докато приготвям шоколад. Нещо катомузика за секс, само че мойта е за шоколад! 😀 

Някой път специално ще напиша за историята и историите с шоколад, но сега ми се ще да пристъпим направо към приготвянето на трюфелите.  За приготвянето на ганаш, за около 30 – тина шоколдови трюфела са нужни следните продукти:

 • 100 гр. черен шоколад, поне 74 % какао
 • 50 гр. меко краве масло
 • 1 с. л. ром
 • 1 ромова есенция
 • 1 жълтък
 • около 5 с. л. пудра захар
 • 50 гр. настъргани на дребно лешници

Допълнително са необходими още:

 • 50 гр. едро настъргани лешници
 • 1 с. л. кристална захар
 • консервирани черешки
 • кокосови стърготини
 • какао (например разтворима какаова напитка)
 • лимонови корички

Шоколадът се начупва на възможно най – малки парченца. Разтапя се внимателно на водна баня. Температурата му не трябва да надвишава 37 градуса. Сами можете да изберете методът. Вече има и специални уреди за топене на шоколад. Ако температурата на шоколадът се повиши, той губи лъскавият си цвят и в последствие не се втвърдява! Маслото също се добавя към шоколада за та се разтопи, като внимателно се разбърква, докато се получи еднородна смес! Добавя се жълтъкът, пудрата захар, есенцията, ромът и лешниците. Трябва да се обаразува плътна гъста маса. Ако е рядка, оставете на страна за известно време за да поистине, така основните съставки ще се повтвърдят. Трябва да се работи бързо с ганаша за да не се топи шоколадът по ръцете.  Можете от време на време да ги потапяте в студена вода.

За приготвяне на пияни черешки или вишни е необходим предварително да накиснете плода в ром за около час. След това ги изцедете. Всяка черешка покрийте с ганаша като оформите малко топче, което се овалва в смес от захар и едросмлени лешници.

Пияни черешки

Пияни черешки

За лимоновите трюфели е необходимо да оформите малки топчета от ганаша, които да оваляте в лимонови корички.

Лимонови трюфели

Лимонови трюфели

Трюфели Ден и Нощ можете да направите като топчетата ганаш покриете с кокосови стърготини.

Трюфели Ден и Нощ

Трюфели Ден и Нощ

И накрая шоколадово – какаовите трюфели. Топчетата ганаш оваляйте в какао или в какаова разтворима напитка.

Шоколадово какаови трюфели

Шоколадово - какаови трюфели

Това е начин с един ганаш да направите различни вкусове трюфели. Моята учителка по – математика навремето казваше колкото по – малък е чертежът, толкова по – красив е той. Когато рисувах атомните орбитали по химия, учителката казваше същото – малки и красиви. Тук въжи същият принцип, колкото по – малки са топчетата, толкова по сферична е тяхната форма и съответно са по – красиви. 😉 Ако добре сте се представили с ганаша, трюфелите няма да се разпаднат дори при продължително съхранение на стайна температура. В противен слуяай ви препоръчвам хладилника.  Mожете да ги увиете в малки целофанчета и да ги подарявате за Коледа. 🙂 Любим подарък и вкусен!

Последен поздрав от мен и да ви е сладко и шоколадово! 🙂

Advertisements
С прикачен етикет: , ,