Ароматен сладкиш със сушени плодове и подправки

Posted on декември 7, 2009

4



Ден 26

Тези дни прочетох една страхотна книга – Принцеса Изабо на Ангелос Теразикис. Разказва се за рицари, принцеси и за несподелената любов. Бях решила в този пост да напиша откъс от тази книга, който много ме впечатли. Обаче дадох книгата на Баба Мара, с надеждата да забрави, че е на 80 и да се поразвесели малко.  Така, че направо ще преминем към рецептата. Оригиналната можете да намерите тук. Вдъхновена е точно от идеята за кексчетата, които смятам също да направя.  Един ден предварително си набавих всички необходими плодове, ядки и подправки. На Женският пазар могат да се намерят всякакви сушени плодове, а в някои от уличките, в арабските магазини, продават невероятно ароматни подправки, които според мен нямат нищо общо с тези треви, които се предлагат по супермаркетите.

Необходимите продукти са:

  • 1/2 к. ч. светли  стафиди
  • 1/2 к. ч. тъмни  стафиди
  • 1 к. ч. сушени кайсии, нарязани на дребно
  • 1 к. ч. сушени смокини, нарязани на дребно
  • 1 к. ч. сушени фурми, нарязани на дребно
  • 1 к. ч. едросмлени орехи
  • 1/2 к. ч. едросмлени лешници
  • кора от 1/2 портокал
  • кора от 1/2 лимон
  • 1/2 к. л. канела
  • на върха на кафена лъжичка бахар
  • на върха на кафена лъжичка индийско орехче
  • щипка карамфил
  • шипка джинжифил смесен с 4 бучки кафява захар
  • около 100 гр. мед
  • 50 мл. тъмен ром
  • сок от 1 портокал

За тестото:

  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакплувер
  • 1/4 ч. л. сода за хляб
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 к. ч. меко масло
  • 125 гр. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 капсула ванилова есенция

Всички полодве, ядки и подправки смесваме в купа и  разбъркваме добре. Покриваме с домакинско фолио и оставяме за около 24 часа на стайна температура. На другият ден ядките са набъбнали и поели цялото количество течност. Тестото приготвяме, като разбиваме маслото със захарта, след което добавяме едно по едно яйцата, а накрая и ваниловата есенция. Пресяваме брашното заедно с бакплувера, содата и солта и го прибавяме към течната смес, като разбъркваме добре (ако използвате миксер, намалете скоростта). Накрая добавяме плодовата смес. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 140 градуса за около 2 часа. Важно е температурата на фурната да е ниска, за да се опече добре в средата и за да не остане глетъв. Изважда се от формата, когато е напълно изстинал. От тази смес аз направих 2 сладкиша с идеята да станат по – тънки. Обаче рецептата е за 1 бр. – нормален. 😉 Единият изядохме още вечерта, за проба дали ства! Е и двамата бяхме очаровани. 😀

Този сладкиш не е за тези, които не обичат много аромати и подправки. Ала съм сигурна, че други ще го оценят доста високо! 😉 Една приятелка ми подхвърли, че това май е английски сладкиш, но не съм сигурна! Ще проверя по – късно! Ето го и крайният резултат:

Ароматен сладкиш със сушени плодове и подправки

Ароматен сладкиш със сушени плодове и подправки

Добър апетит!

Advertisements