Норвежка гъбена крем супа

Posted on декември 10, 2009

0



Ден пореден, вече се обърках кой, май е 28.

Времето вчера беше отново ужасно депресиращо и ненапомнящо за Коледа, а по скоро за някой самоубийствен празник. В такова време душата с какво да я стоплим? Мисля с гореща гъбена крем супа. Докато чакаме да завали сняг, да стегне студ, за да могат да се правят снежни човеци и да дойде Коледа, да похапнем супичка. Тя е най – добрият приятел на „бедняшката“ душа. 😉

Ето я и рецептата, за не определено голямо количество супа:

  • 500 гр дребно нарязани гъбки
  • 800 мл. вода
  • 600 мл. прясно мляко
  • 450 гр. течна готварска сметана
  • 100 гр. масло (70 % краве масло, 30 % растително), може и само растително
  • 1 препълнена с. л. брашно или царевично нишасте, размито с малко вода
  • 1 пилешки бульон или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер

Оригиналната рецепта можете да видите тук. Тя е за три порции за разлика от моята, която е за около 6, може би?! Слагате маслото в малка тнджерка или тиган и в него изпържвате гъбите, до готовност. Посолявате. Разтваряте пилешкият бульон във водата и я слагет на котлона да заври.  Когато заври добавяме гъбите, млякото и сметаната. Варете още 5 мин. Хубаво е да разбърквате от време на време. Добавете брашното, разбъркайте, да кръкне леко и готово. Добавете черен пипер и сервирайте гореща с чеснови хлебчета. А как се правят те, много лесно. Настърган на ситно чесън (може и чесън на прах) се смесва с масло (маргарин) и се маже върху дебели филийки от франзели, може и да се препече.  Вярвате или не, това е!

Норвежка гъбена крем супа

Норвежка гъбена крем супа

Добър апетит! 🙂

Advertisements
Posted in: Супички