Две рецепти за кракери

Posted on декември 12, 2009

1



Ден 30

Днес е ден за  кракери. Пърите, които ще ви покажа са по тази рецепта.

Крекри с пармезан и лимонови корички:

  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. олио
  • около 80 мл. топла водичка
  • около 30 гр. настърган пармезан
  • 1 ч. л. бакплувер
  • сол на вкус
  • 1 ч. л. лимонова кора (от пакетче)

Брашното се пресява с бакплувера и солта и хубаво се обърква. Добавя се пармезана и лимоновата коричка. Следва ред на олиото и започваме да наливаме малко,  по малко водичката до получаване на меко тесто. Оставя се да почине 15 минути. Разделя се на 2 топки. Всяка топка се разточва на тънка кора. По мое мнение не е добре кората да е много тънка, а разточването става върху набрашнен с царевично нишасте плот.

Кора от тесто за крекри с пармезан и лимонови корички

Кора от тесто за крекри с пармезан и лимонови корички

Изрязват се формички по желание и се набучват с вилица за да не се надигнат. Пекат се около 20 градуса в предварително загрята на 140. градиса фурна. В тавата могат да се подредят максимално много кракери, близко един до друг, няма да се слепнат.  Пекат се до зачервяване. Ето и крайният резултат

Крекри с пармезан и лимонови корички

Крекри с пармезан и лимонови корички

Лаваш кракери

  • 1 ч. ч. брашно тип 500
  • 1/2 ч. ч. царевично брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. олио
  • 1/3 до 2/3 ч. ч. топла водичка
  • белени семки
  • сусам

За топинга можете да използвате каквито семчици пожелает, червен пипер, черен пипер, сол или някаква друга подправка. Смесват се всички продукти за тестото, обърква се добре и се добавя водичката, докато се замеси меко тесто.  Месенето продължава около 10 мин. до изглаждане на тестото. Поставя се в намзнена купа, покрива се и се оставя на топличко да втаса за около 90 мин или докато удвои обема си. Изрязва се кръг от хартия за печене с големината на тавата и върху него се разточва тънка кора. Разточването става на етапи (с 5 минутна почивка) за да отпусне глутенът. След достигане на желаната дебелина, се оставя за около 10 мин. Изрязват се формички. Отстранява се излишното тесто. Листът хартия с формичките се пренасят в тавата, последните се намокрят с вода и се поръсват с топинг по желание. Пекат се в загрята на 175 градуса фурна и  около 15 до 20 мин. Изваждат се от фурната и се оставят да истинат за около 10 мин, след което се отлепят от хартията.  Оригиналната рецепта е от тук.

Лаваш кракери

Лаваш кракери

Според мен много ще вървят като мезенце за червено винце! Наздраве!

Advertisements