Кексчета – подаръци за Коледа

Posted on декември 14, 2009

3



Ден 31

Още когато видях идеята в сайта на Йоана бях решила, че ще ги направя  тези кексчета и ще ги подаря на приятелите си (или поне на някои от тях)! Това беше доста отдавна, но сега с наближаването на празниците, някак си това мое желание се засили. Така реших, че каквото и да ми коства, ще ги направя тези кексчета за рожденият ден на Стефан и ще ги подаря на тези приятели, които видя. Съжалявам, че не мога да направя за всички. Просто не ми останаха нерви, тъй като това се оказа доста сложна задачка.

В началото на декември реших да изпробвам, дали ще ми хареса рецептата на вкус, въпреки че бях обедена, че ще е добра. И така взех си чантичката и палтото, хванах 22-ката и право на Женския пазар. Предварително разбира се бях съставила списък с необходимите плодове, ядки и подправки. Наредих се с лелките на опашка и зачаках (една само където не припадна като видя списъка ;)) – първо за ядки и сушени плодове, след това в едно арабско магазинче за карамфил, бахар и индийско орехче. Така се оказах с една торба с доста вкусни и ароматни неща, която по – късно оценихме както подобава със Стефан. Веднага се захванах и за Никулден, направих ето този кекс.  Около 4 – ри дена преди 13.12.2009, накиснах остатакa от ядките, подправките и плодовете и започнах да подготвям кексчетата. Ето как долу – горе модифицирах рецептата, така че вкусът и ароматът да са по – загадъчни и не толкова натрапчиви:

  • 1/2 ч. ч. бели стафиди
  • 1/2 ч. ч.тъмни стафиди
  • 1/2 ч. ч. сушени кайсии, нарязани на дребно
  • 1  ч. ч. смокини, нарязани на дребно
  • 2/3 ч. ч. фурми, нарязани на дребно
  • 1 ч. ч. едро смлени орехи
  • 1/2 ч. ч. едро смлени лешници
  • кора от 1 портокал
  • кора от 1 лимон
  • 1 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. бахар
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 1/2 ч. л. смлян карамфил
  • 50 мл. тъмен ром
  • около 175 гр. мед
  • сок от 1 портокал

За тестото:

  • 1, 2/3 ч. ч. брашно
  • 1/2 с. л. бакплувер
  • 1/2 ч. л. сода
  • 2 / 3 ч. л. сол
  • 225 гр. меко масло
  • 250 гр. кафява захар
  • 4 яйца
  • 1 капсула ванилия

За крема:

  • 50 мл. безсолна течна сметана
  • 50 гр заквасена сметана
  • 1, 1/2 с. л. пудра захар
  • 1 капсула ванилия
  • допълнително използвах още около 400 мл. течна сметана със захар на вкус

За фондана:

  • 640 гр. пудра захар
  • 1 с. л. желатин
  • 60 мл. вода
  • 75 гр царевично нишасте
  • малко олио
  • използвах допълнително нишасте за разточването.

Процедурата е почти същата като за кекса:

  1. Ядките, сушените плодове и подправките се мариноват за едно денонощие, на стайна температура
  2. На другият ден се замесва сместа за кекса, по описаният тук метод.
  3. Изрязах кръгчета пекарска хартия с размер на гнездата в тавичката за печене на мъфини.
  4. Добре намаслих гнездата и поставих пекарската хартия на дъното.
  5. Във всяко гнездо поставях по около 1 пълна с. л. от сместа, като се стремях количеството да е еднакво на всякъде.
  6. Пекох в предварително загрята фурна на 140 градуса за 30 мин.
  7. Изпекох около 35 малки кесчета. Вече им изхубих бройката! 😀
  8. Крема направих, като първо разбих течната сметана, а след това добавих заквасената, захарта и ваниловата есенция. Разбих до получаване на твърда смес.
  9. С този крем зглобих около 15 кексчета. Слагам крем в шприц (пош) и с него пикривам горната час на едно кексче, след което го слепям с друго.
  10. След това доразбих 400 мл. течна сметана и хубаво заравних кексчетата, от всички страни, така че да се получат мини тортички.
  11. След това дойде ред на фондана по тази рецепта. Разтворих желатина в топлата вода, не съм го загрявала след това, тъй като той се разтвори много добре на водната баня. Пресях захарта и нишастето около 3 пъти. В центъра направих кладенче и исипах желатина. Месих първо с лъжица, а след това и на ръка, до получаване а гладко тесто. Разделих го на 3 части – 2 по – големи, които оцветих в зелено, а другата оставих бяла и една по – малка, която оцветих в синьо. Всяка топка, цветно тесто, увих в намаслена домакинска хартия за да не изсъхва, което става много бързо и неусетно. Тестото се съхранява в хладилника. Преди употреба да се извади за час два да отпусне, може и да се стопли съвсем леко в микровълнова. Освен това е добре да се подсигурите с допълнително пудра захар, тъй като тестото може да поеме повече, ако е необходимо, а можете и да разточвате върху нея.  Оказа се, че работата с фондан не е никак проста и не завършва само с замесването на тестото. Ето един линк за работа с фондан,  и още един. Аз не успях да постигна този резултат от първият път, но се надявам всеки следващ да е по – добър.
  12. Накратко, върху добре набрашнена (с царевично нишасте или пудра захар) повърхност, разточвате част от фондана, не много тънко, с дебелина може би около 1 см. След което се поставя върху кексче и се заравнява, така че да не остава място между глазурата и фондана. От друго парче фондан, което разточих изрязах цвете, което с малко сметана залепих върху кексчето.
  13. Накрая, намазах изделието с разтвор на глюкоза, оставих го да изсъхне и завързах по една червена панделка. И така с всичките 15.
  14. Цялата работа ми отне около 3 дни и доста нерви при разточването. Нали съм новак! 😉 Да не говорим, че в насталата олелия, краката ми бяха започнали да залепват по пода от пудра захар и нишасте.
  15. Най – приятната част беше като ги раздадох на приятелите ни, въпреки че забравих за някои. А още по – приятната да разбера, че са им харесали!

Успех на тези, които ще решат да се пробват! И на всички Весела Коледа! 🙂

Advertisements