Постни сарми с ориз и булгур

Posted on декември 24, 2009

1



Необходимите продукти са:

  • листа от кисело зеле
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1/2 ч. ч. булгур
  • 1/2 глава едър лук, нарязан на ситно
  • 2 настъргани моркова
  • 1 ч. ч. замразени ситно натязани чушки
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • 1.2 връзка ситно нарязан магданоз
  • чубриза по желание
  • олио

В нагорещената мазнина се запържва лука. Когато пожълтее и поомекне се добавя червеният пипер, като се внимава да не изгори. Веднага се добавят ориза и булгура и се запържват при непрекъснато бъркане. Заливат се с 2 ч. ч. топла вода, добавят се солат, морковите и пиперките. Вари се докато изври водата. Накрая трябва да се бърка, в противен случай загаря. Когато се махне от котлона се добавят подправките и се обърква добре. Избират се хубави, не накъсани зелеви листа, като твърдите части се изрязват. С накъсаните листа се покрива дъното на тенджерата. Във всяко листо според размера му се слага по 1 с. л. оризова смес и се завива на пакетче. Ако листата са по – големи могат да се разполовят, ако са по малки може да се сложи 1/2 с. л. от сместа. Навиват се на пакетчета, подреждат се в тенджерата, заливат се с вода, като отгоре се притискат с чиния  и се варят за около 1 час. Аз оставям котлона на максимална мощност докато заври водата, а след това го намалям на половина и оставям сармичките да врят, разбира се под похлупак. След като са готови може да се запекат във фурната поръсени с малко червен пипер и няколко капки мазнина.

Ако остане смес, може да и досипете водичка и да я доварите. чудесно е за гарнитъра към пържолки или кюфтенаца. 🙂

Постни сърми с ориз и булгур

Постни сарми с ориз и булгур

Добър апетит!

Advertisements