Шоколадов чийзкейк с кафе

Posted on декември 28, 2009

2



За Стефанов ден приготвих шоколадово кафеена изненада. Това е вторият чийзкейк който правя и бих казала, че е лесна работа с винаги добър резултат, а на всичкото отгоре е един от любимите десерти на моят именник. Кейка е по идея от една книжка „Покана за кафе“ и наистина е подходящ за сутрешното или следобедното  кфенце.

А ето и необходимите продукти:

За блата:

  • 2 пакета бисквити с какао, всеки от който по 180 гр, т. е. 260 гр.
  • около 100 гр. краве масло
  • 2 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. канела
  • 2 с. л. разтворима какаова напитка

За пълнежа:

  • 250 гр. крем сирене
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 и 1/2 равна с. л. смляно кафе
  • 3 яйца
  • 100 гр. черен шоколад + 2 с. л. течна сметана
  • 200 мл. течна подсладена сметана
  • 2 ванилии

Приготвяне:

  1. Бисквитите се смила на прах, в кухненски робот . Могат да се счукат в хаванче. Объркват се със захарта, какаото, канелата и разтопено масло. Сместа се поставя в тавичка за торта (24 см), на дъното на която е поставена хартия за печене. Разпределя се така, че да се образува ръбче.
  2. Крем сиренето се разбива със захарта, до получаване на крем с еднородна консистенция, прибавят се яйцата едно по едн и смляното кафе.
  3. Шоколада се разтапя заедно с две с. л. сметана и се прибавя към крема.
  4. Сметаната се разбива на твърда пяна заедно с ванилийките и се добавя към горната смес. Рабърква се добре.
  5. Пълнежът се изсипва в тавичката и се пече 40 – 45 мин в предварително загрята до 180 градуса фурна.
  6. Чийзкейка се сервира добре охладен. При мен на следващият ден. 🙂
  7. Крайният резултат:
Шоколадов чийзкейк с кафе

Шоколадов чийзкейк с кафе

Сервирах го с горещо кафе с мляко, бита сметана и канела!

Дано и на вас да ви хареса! Добър апетит!

Advertisements