Новогодишни ретроспекции

Posted on януари 3, 2010

0Нали през новата година, всеки от нас се връща назад и започва да слага + и – на отминалите събития. Ето по „новините“ на местните български телевизии се изредиха всякакви редактори, шефове и т. н. да ни обясняват как някакви баби в някакво село гледали турските сериали. Всякакви безмисляни неща, които сякаш не ги знаем и които изместват важните неща. Но понеже дезинформирането в тази държава е масово аз няма да правя преглед на печата.

Искам да направя преглед на една много популярна песничка, а именно Parole, Parole. Да и ние както може би мнозина други, попаднахме в омаята на тази песен, която ни представиха Надя и Митака. Стефан нон стопси пее che cosa sei? Тази песен била италианска, изпълнена за първи път през 1972 от Мина и Алберто Лупо. Ето въпросното изпълнение на италиански:

В същата година се появява и пародия на песента изпълнена от Adriano Celentano, Mina и Alberto Lupo:

Безпорно песента става популярна благодарение на Далида и Ален Делон, изпълнена през 1973:

И ето ни нас двамата със Стефан от първият ден на новата годината, сме в плен на песента, слушали сме всичките и възможни варианти и сме изгледали всички клипове в youtube и сме изчели всико в wikipedia за изпълнителите. Даже се учудвам, че няма Български вариант на тази песен.  Мина е била фен на боса новата и още е жива. Далида е изпълнител на много песни, за които не сме и подозирали. За жалост не е сред живите и умира от свръх доза фенобарбитурати. Какво да кажа повече. Някои мани идват и си отиват без да усетим, но носят нещо положително и топло в нас, дори и леко носталгично.

Advertisements