Новогодишна торта

Posted on януари 4, 2010

3



Ето че дойде и първата работна седмица. На печалившите честито! 😀 То не, че аз не работя. Домакинската работа е най – сложна, защото няма край. Ама както и да е. Днес е ден да ви представя рецептата за новогодишната торта, която спретнах. Използвала съм тази рецепта и по мотиви от тази, но с някои промени. Въпреки всичко, ако решите да спазите точно съставките, трябва да знаете, че са достатъчни за един блат (24 см. тавичк), който дори би могъл да се среже на две.

Ето обаче как направих аз нещата този път.

Необходимите продукти

  • 1 к. ч. едро смлени орехи. Дори ако самите орехи са по – ситни могат да не се мелят
  • 1 к. ч. разполовени на две лешници
  • 1 ч. ч. стафиди
  • 1 ч. ч. нарязани не на много дребно сушени кайсии
  • 1. к. ч. нарязани фурми
  • кора от 1 портокал
  • сок от 1 портокал
  • кора от 1 лимон
  • щипка бахар
  • щипка джинджифил
  • щипка карамфил
  • 1/2  к. л. канела
  • 50 мл. тъмен ром

Всичко това го смесих и оставих да престои една нощ, под похлупак.

За блата:

  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакплувер
  • 1/4 ч. л. сода за хляб
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 к. ч. меко масло
  • 125 гр. кафява захар
  • 2 яйца. Аз обикновенно използвам големи домашни яйца.
  • 2 ванилийки

За глазурата:

  • 200 гр. заквасена сметана
  • 300 мл. течна сметана
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 2 ванилийки

За поръсване:

  • 100 гр. орехи
  • 100 гр. лешници
  • 100 гр. черен шоколад

Блатът се приготвя много лесно. Мекото масло се разбива със захарта (миксер, робот). При непрекъснато бъркане, едно по едно се добавят яйцата и ванилията. Брашното се пресява заедно със солта, бакплувера и содата и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, се прибавя към маслената смес. Накрая се добавят маринованите плодове и ядки и всичко хубаво се разбърква. Аз използвах 24 см. форма за печене на торта. Пече се в слаба (максимум 140 градуса) предварително загрята фурна около 2 часа, като проверяваме с клечка дали блата е опечен добре. Оставяме го да истине, преди да го извадим от тавичката.

Когато блата е готов можем да преминем към следващата стъпка – глазурата. Първо се разбива заквасената сметана, докато се повтвърди. Добавят се захарта, течната сметана и ванилията. Всичко се разбива до получаване на гъст крем. С него се маже тортата, като се стремим навсякъде да е равно и добре загладено.

И накрая смиламе лешниците, орехите и шоколада. С тях обилно поръсваме тортата.

Новогодишна торта

Новогодишна торта

Тортата престоя един ден преди да я консумираме. По мое мнение няма нужда от допълнително сиропиране – доста е крехка и сочна.

Добър апетит! 🙂

Advertisements