Дърпана баница…с късмети

Posted on януари 5, 2010

5И така, незнам вече, кой ден подред готвя и публикувам рецептите. Бройте го като ден пореден, в който ще ви представя една страхотна баничка. Направих я специално за Нова година, но мисля, че когато вече казваме, че ни се яде баница ще правим само нея.

Баба ми беше специалист на дърпаните баници. Правеше ги с много свинска мас и козе сирене. Разкош, особенно докато са топли. Няма да забравя как потапяше топките в топлата мазнина и как прецизно издърпваше корите. Ако някой ме пита за манджите от детството бих посочила няколко неща:

  1. Препечени филийки с много тънък слой свинска мас и шарена сол. Направени на котлона върху парче фолио.
  2. Дърпана баница.
  3. Тиквеник с домашно точени кори. Дори още си спомням миризмата им!

От много дълго време си мисля за въпросната дърпана баница. Търсих доста из интернета и накрая попаднах на тази рецепта. Благодаря на Ирина, че е показала и написала как се прави този специалитет. И понеже не всички са фенове на козето сирене и на свинската мас, реших да се лиша от тях и да я направя по показаният начин. Необходимите продукти са:

  • 500 мл. топла вода
  • около 1 кг брашно
  • 1 с. л. сол
  • около 500 гр. сирене
  • 1 яйце
  • 125 гр. краве масло

И така процедурата е проста. В топлата вода се разтваря солта. Брашното се пресява (по принцип солта се пресява с брашното), прави се кладенче в средата, в което се излива водата и се омесва меко и еластично тесто. Аз не можах да оползотворя всичкото брашно, може би ми остана по – малко от половината. Но замесих много приятно нелепнещо тесто, като месенето продължи на набрашнен плод – по – лесно е и продължи около 20 – тина минути на сухо. След това тестото се разделя на 20 топки с големината на яйце, които се оставят покрити с месалче да починат за 30 минути. Както казваше баба ми ,  кръгла тепсия (с други думи тава) обилно се намазва с меко масло. Остатакът от маслото се разтопява – трябва да е топло, а не горещо. Вземате първото топче, потапяте го в маслото и започвате да го дърпате. Като стане около 10-тина см. го поставяте в тавата и продължавате да дърпате докато стигне края и дори трябва да остане ръбче. Поръсвате с натрошено сирене. Следващото топче се потапя също в мазнината и се дърпа колкотто се може повече, след което се поставя върху вече раздърпаната кора и се додърпва, така че да се получи ръбче. И така със всичките 20 топчета. Не е трудно, а доста пипкаво. Не се притеснявайте ако кората се скъса някъде, в крайна сметка ще покриете със следващата, само дупките да не са една над друга. 🙂 През 3 – 4 кори трябва да се поръсва разтопено масло, след всяка се поръсва сирене. Понеже моето масло беше малко, аз поръсвах когато се сетех. :D. Така баницата не стана много мазна, което може да се брои и за + и за -. Последната кора се намазва с разбито яйце и остатъкът от мазнината. Пече се във фурната на максимална мощност, докато се зачерви отгоре. Изважда се и се поръсва с вода и се оставя да отиде на нивата.

Късметите написа Стефан и ги поставихме по средата на корите.

Дърпана баница

Дърпана баница

Опитайте и няма да съжалявате! Добър апетит.