Домашна майонеза с дижонска горчица

Posted on януари 10, 2010

5Домашна майонеза с дижонска горчица

Бързам да ви представя една уникална рецепта за майонеза, която открих в този блог.    Оказа се супер лесно изпълнение с отличен краен резултат. 🙂 Но за целта, както е написла авторката купата, в която ще разбивате трябва да е топла, а яйцата трябва да са със стайна температура (според мен :)) Оригиналната рецепта тук.

Ето и необходимите продукти:

  • 2 жълтъка
  • 2 ч. л. дижонска горчица
  • 200 мл. олио
  • сол
  • черен пипер
  • прясно изцеден сок от лимон около 1 с. л.
Домашна майонеза с дижонска горчица

Домашна майонеза с дижонска горчица

Жълтъците и горчицата се разбиват в затоплена купа за около 20 сек. За целта използвате миксер или робот, аз лично съм на вариант робот, а купата му я затоплям за около 2 минути в микровълновата. Разбира се не трябва да се стопява. 🙂 След това, при непрекъснато разбъркване, на тънка струйка започва да се сипва олиото. Когато майонезата се сгъсти, може да се увеличи струйката. Разбива се докато се усвои олиото, което споре мен става доста бързо. Посолява се, добавя се и черният пипер. Накрая се прибавя и сок от лимон.

Домашна майонеза с дижонска горчица

Домашна майонеза с дижонска горчица

Тъй като съдържа не обработени жълтъци, майонезата трябва да се консумира до 2 – 3 дена. Бъдете сигурни, че яйцата които копувате са максимално пресни. 🙂 Или поне аз така правя.

След като имам тази рецепта, мога да кажа сбогом на купешката майонеза и хич няма да съжалявам.  Добър апетит! 🙂

Advertisements