LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

Posted on януари 22, 2010

5Преди да започна да пиша за обърнатият  ябълков тарт искам да кажа, че това е един от най – вкусните сладкиши, които съм хапвала. Освен това аз не съм фен на плодовите сладкиши и особенно на тези с ябълки и на ябълките като цяло. Тук обаче ми харесва ароматът им, съчетан с този на маслото, нежният вкус на карамела и хтупкавата тънка коричка.На всичкото отгоре, въпреки дългите обяснения за това как се приготвя тестото, всъщност обелването и изчистването на ябълките е най – трудната задача. За това определям тозисладкиш като лесен. 🙂

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

За това как се приготвя тестото за кората можете да прочетете тук. Рецептата естествено е на Джулия Чаилд и компания от книгата Mastering The Art of French Cooking.

Има различни видове теста, подходящи за приготвяне на тарт. Този вид, който се използва в тази рецепта е един вид сладко тесто или sweet short paste.

Необходимите продукти са:

 • 1 ч. ч. пресято брашно
 • 1 с. л. захар
 • 1/8 ч. л. сол
 • 4 с. л студено масло или около 160 гр, ако приемем, че 1 с. л. е около 40 гр.
 • 1/2 с. л. олио
 • 2 1/2 до 3 с. л. вода.

Тестото се приготвя по описаният тук начин. Накратко всички продукти се смесват, без водата, и се правят трохи. Добавя се водата и се омесва мекото тесто, което трябв да преседи във фризер поне 1 час или в хладилник 2 часа или 1 нощ.

За 8 порции са необходими:

 • 1, 8 кг ябълки.
 • 1/3 ч. чаша  захар
 • 1 ч. л. канела пожелание

Ябълките се измиват, почистват и нарязват на парчета с размер около 0.3 см. Поставят се в купа и се смесват със захарта и канелата. За по лесно можете да „редите“ ябълки захар, ябълки захар.

Необходими се ви още:

 • 2 с. л. меко масло или около 80 гр.
 • 1/2 ч. ч. захар
 • 6 с. л. разтопено масло

Аз използвах 24 см. форма за торта. Дъното и страните се намазняват обилно с мекото масло. Поръсва се половината от захарта и се редят 1/3 от ябълките. Според мен по – големи и сочни ябълки ще предадат по – красив външен вид. Досадно е да се редят малки парченца, а ако ябълката е хлебна трудно се получават полумесеците. 🙂 Върху тях поръсете 1/3 от разтопеното масло. Следват ред ябълки, масло, ябълки, масло, захар. Загрейте фурната на 190 градуса. Тестото разточете на кора с дебелина 0. 3 см. Изрежете я, така че да е с диаметър равен на вътрешният диаметър на формата. Поставете я върху ябълките, като ръбовете и трябва да падат срещу вътрешните ръбове на тавичката. Направете 4 – 5 тънки прореза по кората, така че парата да може да излиза.  Аз разточих тестото на кора с диаметър малко по – голям от описаният. Това което остана извън тавата, подвих леко навътре.  Всичко това се пече около 45 до 60 минути. Ако кората започне да потъмнява много бързо, покрийте я с алуминиево фолио.

След изпичане тарта веднага се изважда от формата и се поставя в чиния за сервиране. Ако ябълките са останали бели, а не леко карамелизирани, което често се случва, поръсете тарта обилно с пудра захар и го оставете във фурна на средна температура, докато захарта се карамелизира. Сервирайте топъл или студен с топка сметана.

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

LA TARTE DES DEMOISELLES TATIN

Е това е. Отгоре аз посипах с разтопен карамел за фасон. 😀 Да ви е сладко!

Advertisements
С прикачен етикет: , , ,