Макарони на фурна с шунка и сос от сметана

Posted on януари 23, 2010

8




Още вчера със Стефан обсъждахме какво ще хапваме днес и хоп по нашия онлаин телевизор рекламка на онези полуфабрикати (дано се сещате, защото не искам да им правя реклама). Та моят мъж реши, че днес ще е ден на макароните, които ние сами ще направим. Това до някъде е странно, защото той не е голям фен на макарони и паста като цяло и ако може без тях ще е най – добре.  Та за това аз веднага се съгласих. И ето тази сутрин, не ял, не пил кафе, при температури от – 8 градуса, слага шал и шапка и тича Стефан до магазина за макарони, шунка, сметана и мляко.

Макарони на фурна с шунка и сос от сметана:

  • 400 гр. макарони (1 пакет)
  • 500 гр. шунка
  • 300 гр. кашкавал
  • 500 мл. течна сметана, безсолна
  • около 500 мл. прясно мляко
  • 125 гр. краве масло
  • 3 пълни  с. л. брашно
  • сол
  • сух босилек
  • чубрица

Първо сварихме макароните и ги отцедихме от водата. В тенджера разтопихме маслото и в него запържихме брашното. Добавихме млякото и сметаната. При непрекъснато бъркане сгъстихме соса. Накрая посолихме и добавихме подправките. В тавичка (от снимката по – горе) наредихме сос, макарони, нарязана на парчета шунка и пак сос, макарони, шунка и накрая заляхме със сос. Вторият макаронен слой посолихме обилно с чубрица и сух босилек.  Всичко това запекохме за около 20 минути в студена фурна, включена на максимум или докато се образува финна коричка. Накрая поръсихме обилно с настърган кашкавал и го оставихме да се запече.

Това са доста вкусни макаронки, по – вкусни от полуфабрикатите с примамливи реклами и сравнително бързи за получаване. Направете си реклама у дома и заслугата ще е изцяло ваша! Поздрави и Бон Апети! 🙂

Advertisements
С прикачен етикет: , , ,