Зимни и медени мисли

Posted on януари 28, 2010

2За момент затворете очи и си предтавете, че не е зима и темпераурата отвън не е – 20, а просто 20 градуса. Вижте голямото синьо небе с малки пухкави облачета, сякаш неподвижно застинали на него. Единият прилича на заек, а другият на дърво. 🙂 Усетете галещите лъчи на слънцето. Пролет е! Вие сте на  една голяма полянка, заобиколена от високи сини планини, огряна от лъчите на новото слънце  и цялата изпъстрена с малки жълти, сини, червени и бели цветчета. Чувате ли? Не? Опитайте пак! Чуйте жуженето на малките крилца, тръгнали от цвят на цвят да събират златен прашец. Жълтите им телца жадно попиват топлината, а с малките си антенки долавят и най – слабият аромат на нектар. Пчелите пеят и се радват, защото животът продължава, новото начало е тук и ни очаква едно ведро и забързано лято. От нас зависи да берем цветя от усмивки и любов с пълни шепи. Да пием нектара на живота и да не забравяме, че той е пътека по която вървим, а докъде ще стигнем зависи само от нас.

Аз сигнах до пчелите, до уханието на мед, масло и шоколадова сметана. До малки захарно карамелени хапки. Сигнах до там благодарение на рецептата на Селма от форума на БГ МАМА. Така ми замириса на топло, на мед. А освен това добавих и чаша червено вино. 🙂 И така се успокоих, че каквото и да стане в следващите 2 седмици, животът след това ще е по – хубав, по – меден, надявам се, и в никакъв слуяай няма да е същият! Но стига толкова лирични отклонения ето я рецептата за торта Медовик.

Торта Медовик

Торта Медовик

Необходими продукти

За блатовете:

 • 150 гр. краве масло
 • 3 пълни лъжици с мед
 • 1,1/2 ч. л. сода за хляб
 • 3  яйца
 • около 3 ч. ч. брашно
 • 3/4 ч. ч. захар

За крема

 • 1200 гр. заквасена сметана
 • 2 ч. ч. ванилова пудра захар
 • 4 с. л. Нескуик
 • 1 с. л. ром
 • около 120 гр. смлян шоколад (смес от черен шоколад и млечен с лешници и стафиди)

Приготвяне:

 1. Използвах форма за торта с размер 24 см. Изрязах 4 кръга от хартия за печене във формата на тавата.
 2. Пресях брашното.
 3. В дълбока купа разбих яйцата и  захарта  на ръка.
 4. В тенджера разтопих маслото, меда и содата, докато се получи смес с цвят на карамел. Разбира се необходимо е постоянно бъркане и да се има предвид, че сместа шупва и малко трудно се разбира, кога точно се е карамелизирала. При бъркането ще забележите, че се получават по – тъмни пръстени. Тогава се маха от котлона и се оставя да истине.
 5. Сместа се разбърква с яйцата и захарта и се добавя брашното.
 6. Тестото стана много меко и го оставих, за около 20 – тина минути, във фризера.
 7. Включих печката на максимум.
 8. С лъжица вземам от тестото и го поставям върху кръг пекарска хартия. Покривам с друг кръг и разточвам на тънка кора с размер на кръга. Отлепям горният лист, а долният поставям в тортената форма и пека за около 5 мин, докато корите почервенеят.
 9. И така процедурата продължава докато тестото свърши. На мен ми стигна за 10 кори, но 2 от тях бяха дебелички.
 10. Всички продукти за крема се смесват и разбъркват много добре.
 11. Тортата се сглобява лесно. Слага се един блат, който се маже с около 4 с. л. крем, следва пак блат и пак крем и т. н.
 12. Отгоре се поръсва с шоколада.
 13. Оставя се да престои 1 час преди да се консумира.
Торта Медовик

Торта Медовик

Ах да и ако се чудите какво е тва отзад ще ви кажа. Това е свещник, които Стефан направи за да  си светим през студените и тъмни зимни дни.

Дано да съм успяла да ви стопля и подсладя. Добър апетит! 🙂

С прикачен етикет: , ,