Сладка питка маргаритка :)

Posted on март 24, 2010

7



Не знам защо, но в България 40 е странно число. Свързваме го, няй – вече с 40 дена от смърта на някой. Ужасно неприятно :(. 40 годишнина не се празнувала, сигурно пак заради това. Незнам чий болен мозък е родил тази идея, но е ужасно глупава. Бебето пък като стане на 40 дена трябвало да се омеси питка за да му бил сладък живота или нещо такова. Аз не, че им вярвам на тези щуротии, но за всеки случай реших да се застрахова, в крайна сметка нищо не губя ако го направя и се окаже невярно (за справка Oблогът на Паскал), пък и ще похапнем сладко. 🙂

Та вчера, Март 23, Вяра навърши 40 дена. По този повод я заведохме на ортопед, който заключи, че тя била малка, сладка принцеса с прекрасно дупе (визира ставите и костите, ама ако не го знаем как звучи само, а? ). 😀 Това сякаш ме до мотивира и реших да спретна една отчайващо бърза, медено орехова питка, която на всичкото отгоре се оказа безобразно вкусна.

Ето рецептата:

  • 1 пакетче суха мая или 18 – 20 гр. прясна
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 с. л. сол
  • 1 яйце
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. ч. прясно мляко, леко топло
  • брашно за омесване на меко тесто, около 4 ч. ч.
  • около 300 гр едро смлени орехи
  • мед

Как се меси питката е описано ето тук. Тестото се разделя на 5 -6 равни части (може и повече). Всяка част се разточва, полива се обилно с мед и се посипва с орехи. След това се затваря като пакетче, а то леко се оформя на топка. Поставя се в тавата с гладката част нагоре. Моята идея беше да я направя нещо като цветенце, но нямах възможност, така че станаха просто топки. Пакетите трябва да са добре затворени, за да не изтече меда.  Оставя се да втаса в много слабо загрятата фурна за около час, час и половина или докато удвои обема си, покрита с кърпа. След това превключвате фурната на 180 градуса и печете около 20-тина минути. Ето го и крайният резултат:

Сладка питка маргаритка

Сладка питка маргаритка

Добър апетит! 🙂

Advertisements