В цифри за глада и мизерията….

Posted on март 27, 2010

2Това е кулинарен блог. Блог за моите приключения в кухнята, за моите размисли и страсти, истории, спомени, разкази, фотографии и емоции. Блог, в който по някакъв начин да намеря себе си дори. Блог за моето дете и блог за моето недоволство. Но най – вече това е кулинарен блог. Това означава, че той повече от всички останали, е свързан с разход на средства и дори, много често с разход на храна. Няма да е честно ако не напиша нещо за храната, която изхвърлям.

Често когато надникна в хладилника намирам манджичка от оня ден, изсъхнало сиренце от миналият месец, забравен кашкавал, мухлясъла лютеница и какво ли още не. Отворя ли панера за хляб виждам поне десетина изсъхнали филии, а някои от тях дори с живот. Във фурната винаги има тава пълна с нещо, а на етъжерката кило забравени портокали. Една манджа в нас, се яде най – много 2 пъти. После се изхвърля. Аз като „домакиня“ така и не се научих да готвя по по – малко. С храната, която изхвърлям спокойно мога да изхраня поне още един човек.  Колко пъти съм си поставяла за цел да редуцирам до минимум отпадъците и така и не съм успяла, или поне не мога да задоволя собствените си изисквания в това отношение.

Когато си мисля за поредният мухлясъл хляб или изгнила ябълка се сещам, че не съм аз единствената. Колко ли други „домакини“ са като мен?! И ми става жал и ми е болно, даже си поплаквам. Не заради парите, които съм пропиляла, а за дечицата, които не съм изхранила. За мен, за нас всичко се случва някъде там и аз нямам или по – скоро нямах отношение към проблемите на глада и мизерията. Даже си поплаках малко до като четях цифрите:

1 малко детенце умира всеки 6 секунди от глад…

11 деца – всяка минута…

600 деца –  всеки час…

15.000 деца – всеки ден…

5.6 милиона деца – всяка година.

данните са от тук.

Никой не знае с точност колко хора, в световен мащаб страдат от недохранване. Статистиката на FAO сочи, че към 14 Октомври 2009, от недохранване страдат 1.02 милиарда хора. От 2006 , това число се е увеличило с 854 милиона хора. Това се дължи на различни фактори, като световната икономическа криза, повишаването цената на храните…и оказва влияние най – вече върху тези, които живеят с по – малко от долар на ден. 1.02 милиарда хора се изчисляват на 15 % от световното население, което е 6.8 .  Почти всички тези хора живеят в развиващите се страни.

Децата са най – видимите жертви на недохранването. Недохранените деца страдат от болести през 160 дена от  годината. Половината от 10.9 милиона детски смъртни случая са от недохранване. Това означава че 5 милиона деца умират от глад всяка година. Недохранването увеличава ефекта на всяка болест, в това число малария и морбили. Изчислените пропорции на смъртни случай, в които недохранването играе важна роля, са почти еднакви за различните заболявания (тук) – диария (61%), малария (57%), пневмония (52%), и морбили (45%).

Повече от 70 % от недохранените деца живеят в Азия, 26 % в Африка, 4 % в Латинска  Америка и Карибите. В много от случаите, тяхната беда започва още преди раждането, с недохранената майка. 1 от всеки 6 деца се ражда с намалено тегло, поради недохранване на бремените (в развиващите се страни). Това е рисков фактор не само за неонтологична смърт, но и за ментални увреждания, влошено здравословно състояние, слепота и преждевременна смърт.

И това съвсем не е всичко. В Африка, на юг от Сахара, 4.1  от милиона страдат от СПИН и имат незабавна нужда от живото поддържащи медикаменти.

Към момента, повече от 11 милиона деца са изгубили поне единия си родител от ХИВ/СПИН. Очаква се към 2010, техният брой да е 20 милиона.

В световен мащаб 42 милиона живеят с вируса на ХИВ и СПИН. Техният брой бързо нарства с по 8 000 живота на ден, в някои от най – бедните страни в света.

В световен мащаб един на всеки 100 човека е ХИВ позитивен. Една трета от тях са на възраст между 15 – 24 години.

Приблизително 40 % от световното население (преди всичко това в бедните страни) е рисково за малария. Тя  причинява 300 милиона остри заболявания и води до 1 милион смъртни случая годишно. Още информация можете да нямерите тук.

Дете умира всеки три секунди – от СПИН или крайна бедност. Много често преди да навършат 5 годинки. Повече от 1 милион хора нямат достъп до чиста вода. Повече от 50 % от населението на Африка страда от болести свързани с водата – холера, а децата и от диария.

Повече от 800 милиона хора си лягат гладни всяка нощ, 300 милиона от тях са деца. 90 процента от тези деца страдат от трайно недохранване.

………………………

Не мога да продължавам повече. Представети си какво е да изхранвате семейство с по – малко от 1, 50 лв на ден. В ЕС, та дори и в България това е невъзможно.

И не пиша всичко това от популизам или за да видите всички колко съм загрижена. Пиша го заради себе си. Да знам, че всеки път когато изхвърля  хляба от вчера, бих могла да излекувам глада на поне едно детенце. Иска ми се да има начин да дарявам храната, която ще изхвърля. Иска ми се да помогна. Искам всичко това да не съществува………..