Пай с кайма и не само

Posted on април 13, 2010

3



Пай с кайма

Пай с кайма

Моята акция за изпразване на хладилника и оползотворяване на наличностите продължава. Докато разглеждах списание Меню попаднах на една страхотна  рецепта за Великденска баница. Обаче за жалост плънката е с рукола и мисля спанак, неща които моят мъж отхвърля веднага. Не мога да разбера защо толкова много мрази зелениите. Но както и да е. Моето въображение започна да мисли по посока с каква друга плънка мога да я направя, какво има в хладилника (яйца, гъби, смес за принцеси ;)) и т. н. и т. н. Какво ли не измисля гладният мозък, а на всичкото отгоре  мога да кажа и че стана по – бързо от кокото очаквах. Разбира се не броя неизмитите съдове, те ще чакат по – добри времена. Освен това и Вяра така яко е заспала, така че всичко необходимо за едно бързо готвене беше налице.

Ето и необходимите продуки:

За тестото:

  • около 2 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 50 мл. олио
  • 120 мл. вода

За плънката:

  • 1 връзка зелен лук
  • 1 връзка зелен чесън
  • мазнина
  • 4 яйца
  • 400 гр. гъби, нарязани на ситно
  • червен пипер
  • черен пипер
  • 125 гр. кайма
  • 50 гр. кашкавал
  • сол
  • кимион
  • чубрица
  • пармезан, който аз забравих

И така:

  1. Замесваме средно твърдо тесто и го оставяме да престои около 30 минути.
  2. Запържваме нарязаният зелен лук, добавяме гъбите и чесъна.
  3. Когато гъбите омекнат добавяме каймата, която в моят случай беше смесена с кашкавала.
  4. След като каймата се изпържи, прибавяме червен пипер.
  5. Махаме от котлона и добавяме подправките.
  6. Тестото разделяме на 2 части, едната 3 пъти по голяма от другата.
  7. Разточваме по – голямата част на тънка кора, която трябва да излиза около 2 см извън 24 см. тавичка. Поставяме я на дъното на тавата и изсипваме плънката. Чукваме яйцата.
  8. Разточваме другата част от тестото с големината на тавата. Покриваме плънката с него, а остатъка от долната кора завиваме навътре, така че да се получи ръбче. Върху горната кора трябва да се направят прорези за да излиза влагата или преди да се покрие с нея плънката да се изрежат кръгчета.
  9. Пече се на 180 градуса за около 30 минути или до порозовяване!
Пай с кайма

Пай с кайма

Изчакайте да поистине и сервирайте!

Добър апетит!

Advertisements
С прикачен етикет: , , ,