Час по трудово oбучение – Нескуик торта

Posted on април 19, 2010

2



Вчера  цялото семейство беше  творчески настроено. Вяра – тя естесрвено често посещава страната на сънищата. Сигурно рисува цветни дъги, сини дървета, розови морета и т. н. Татко и пък писа стихотворение и цял ден се бори с блога си. Не защото ми е съпруг, а просто защото е много добро, ви препоръчвам да го прочетете. Ето тук. Аз пък от доста време си мислех  да спретна една торта от типа „правена в час по трудово“.  Пък и като има кой да ми помага, Стефан изпече блатовете, а след като нахраня Вяра я дондуркаше. Даже я облече с боди Motorhead.

Нескуик торта

Нескуик торта

Трябва да отбележа, че това е сравнително лесна тортичка и неочаквано много вкусна. Не е задължително да престои в хладилника, но ако стане вкусът и се засилва. Чесно казано едва се въздържам да не си отрежа още едно парченце. 🙂 Тортата е комбинация от блатове ореховки, яйчен крем, шоколад и разбира се сметана.

За един орехов блат са необходими:

  • 2 белтъка
  • 2 с. л. захар
  • 1 и 1/2 с. л. смлени орехи
  • 1/2 с. л. брашно
  • щипка сол

Фурната се загрява на 180 градуса. Белтъците се разбиват със захарта и солта на твърд сняг. Внимателно се добавят орехите и брашното. Сместа се изсипва във форма 20 – 24 см и се изпича за около 15 минути. Трябва да изпечете 3 блата.

Нескуик Крем

  • 6 жълтъка
  • 340 мл. прясно мляко
  • 3 1/2 с. л. брашно
  • 3 1/2 с. л. + 1 к. ч. захар
  • 85 гр. краве масло
  • 2 к. ч. разтворима шоколадова напитка Нескуик

Смесват се в тенджерка жълтъците, млякото, брашното и 3 1/2 с. л. захар. Поставя се на котлона, като непрекъснато се бърка до получаване на гъст, плътен крем. Оставя се на страна да изстине. Маслото се разбива заедно с останалата захар и какаото.  Двете части на крема се смесват и се разбиват добре до получаване на гладка консистенция. Оставете в хладилника да истине напълно.

Сметанов крем

  • 350 мл. течна сметана
  • 2 с. л. пудра захар с аромат на ванилия
  • 100 гр. шоколад
  • 40 гр. краве масло

Сметаната се охлажда и се разбива заедно със захарта на твърд крем. Шоколадът се разтапя на водна баня заедно с маслото.

Сглобяване:

Разтопеният шоколад се разделя на три и се намазва върху блатовете. Реди се блат, крем Нескуик, сметанов крем и така 3 пъти. Отгоре аз просто наръсих с малко какао. И получих следното:

Нескуик торта

Нескуик торта

Рецептата е адаптирана от тук. 🙂

И понеже ми остана малко от кремовете си спретнахме ето това:

Крем с Нескуик

Крем с Нескуик

Хайде бон апети и много усмивки. 🙂

Advertisements