TORTA PASQUALINA с лапад и сирене

Posted on април 26, 2010

4



Неделя, 25.04.2010

7:00 Сънувам най – прекрасния сън на света. Почти съм забравила къде съм. Нося се с ладия по река, над която са надвесени лилави върби. Държа малко жълто чадърче в ръката си.  Изведнъж се оказвам сред една от онези супер красиви японски градини. Запътвам се към малко езерце до което има пейка под една вишна и сядам. Изведнъж в далечината чувам Агггггггггггггг. Тишина. Нещо не е както трябва. Звукът се повтаря Къъъъъъъъ. Следва шумен смях, съпроводен с усилено смучене на пръсти. От другата ми страна някой хърка. Сбогом японска градинке! Отварям си едното око и гледам до главата си Вяра, която някак си успява да не плаче, да се смее и издава странни звуци и в същото време да се опитва да навре цялото си юмруче в устата. За щастие тя е прекалено малка. 😉 Няма как време е за закуска.

8:00 Вяра отново спи. А аз се запътвам към кухнята. От предният ден съм купила лапад, а сигурно от две седмици обмислям да направя TORTA PASQUALINA. Повече инфо тук.  Аз само ще подчертая, че тази тортичка е супер лесна. Всъщност най – трудното е да се накълца зеленината. Освен това може да се направи с бутер тесто, което още повече улеснява нещата. Ако искате да я направите като пай, можете да прочетете как се прави тестото тук.  Аз ще ви покажа как да я направите като баница (рецептата за тестото е от списание Меню).

Необходимите продукти за тестото са :

  • 2 и 1/2 ч. ч.  брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 60 мл. олио
  • 125 мл. вода

Замесва се меко тесто, което се разделя на 2 части, едната 3 пъти по – голяма от другата. Оставя се да почине за около 30 минути или докато се справите с плънката. 🙂

За плънката са необходими:

  • 500 гр лапад, нарязан на ивици
  • 300 – 400 гр. сирене
  • 4 стръка зелен лук, нарязан на колелца
  • 2 стръка зелен чесън, нарязан на колелца
  • 6 яйца
  • пармезан или кашкавал за поръсване
  • десетина листа джоджън, накълцан
  • няколко стръка накълцан магданоз
  • индийско орехче, смляно
  • черен пипер, смлян
  • олио / зехтин

В малка тенджерка или тиган се сгрява мазнината и се запържва лукът и чесънът. Добавя се лападаи се задушава, докато омекне. След това се прибавя натрошеното сирене, само колкото да се притопли. Към сместа се добавя 1 яйце и 1 белтък. Жълтъкат се запазва за намазване. Към сместа се добавят подправките. По – голямата от топките тесто се разточва на тънка кора, която се поставя в 24 см форма за печене. Кората трябва да излиза с 2 см извън формата. Изсипва се плънката и с лъжица се правят гнезда, в които се чукват 4 – те яйца. Поръсват се щедро с пармезан. Разточва се и другата част от тестото, но този път с размерите на формата и се покрива плънката. Долната кора се навива навътре над горната, може да се оформи с вилица.  Ето тук няколко идеи за оформяне на пайове.  Върху горната кора се правят прорези с нож, така че да излиза парата и се намазва с жълтъка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути или до порозовяване. Лично мое наблюдение е, че може да се изпече и в не загрята предварително фурна, включена на максимум. Аз така правя.

Ето го и крайният резултат:

TORTA PASQUALINA с лапад и сирене

TORTA PASQUALINA с лапад и сирене

Опитайте, много е вкусно, лесно и бързо. Дори Стефан, които е върл противник на „зеленото“ го забеляза. 😉

Добър апетит. 🙂

Advertisements