Кюфтенца от коприва с овесени ядки

Posted on април 27, 2010

4



Кюфтенца от коприва и овесени ядки

Кюфтенца от коприва и овесени ядки

Дойде пролетта и аз сякаш се преродих и се нахвърлих на зеленото. То оставете това, но където и да цъкна из нета все срещам гозби с нещо зелено. Така попаднах на тази рецепта и освен всичко останало се заканих, че ще я направя.

Необходимите продукти са:

  • 1 пакет коприва, което предполагам е около 300 грама
  • 2 яйца
  • 5 с. л. фини овесени ядки
  • сол
  • черен пипер
  • половин връзка магданоз, накълцан
  • няколко листа джоджен, накълцан
  • 100 гр. настърган кашкавал
  • сусам / галета
  • олио за пържене

Копривата се измива добре, попарва се в подсолена вряща вода за около 5 – 10 мин. Водата се изцежда и копривата се оставя да истине, след което хубаво се изстисква от останалата вода.  Накълцва се на дребно и се добавят всички останали продукти с изключение на сусама  и олиото. Замесва се нещо като тесто, от което се оформят кюфтета. Овалват се в сусама или галетата и се пържат в нагорещена мазнина. След като се извадят се поставят върху хъртия, за да попие мазнината. Поднасят се с кисело млекце.

Ето и краиният резултат:

...с галета

...с галета

и

...със сусам

...със сусам

Хайде, добър апетит и до скоро! 🙂

Advertisements
С прикачен етикет: ,