Ягодов чийзкейк

Posted on април 29, 2010

6



Червеничките дребни плодове, било то ягоди, малини, череши, са символ на пролетта. Едно ново и крехко, много апетитно, ново начало. За това реших да направя този чийз кейк, като подарък за един от колегите на Стефан. Има ли нещо по – добро от едно сладко изкушение с първите пролетни плодове?! Освен това този кейк може да е символ на признателността в едно познанство или приятелство! Но няма да пиша повече. Ще оставя на потърпевшите  тази задача! Искренно се надявам да им хареса. Импровизацията ми е по тази рецепта.

За основата:

  • 2 пакета чаени бисквити с аромат на сметана
  • 150 гр. меко краве масло
  • 100 гр. едро смлени орехи

За крема:

  • 500 гр.  сирене Рикота
  • 250 гр заквасена сметана
  • 1 1/3 ч. ч.  пудра захар с ванилия (или добавете 1 – 2 ванилийки)
  • 3 яйца
  • 50 гр. мармалад от ягоди /по желание/

За топинга:

  • около  100 гр.  ягодов мармалад
  • 400 гр. ягоди
Ягодов чийз кейк

Ягодов чийз кейк

Приготвяне:

  1. Бисквитите се натрошават. Добавят се орехите и маслото и се правят трохи.
  2. 24 см. форма се намазнява с масло и се постила с хартия за печене.
  3. Бисквитената смес се изсипва във формата и се оформя, така че да се образуват стени и дъно.
  4. Рикотата се разбива заедно със захарта.
  5. Добавят се яйцата и сметаната и се доразбива добре.
  6. Сместа се изсипва във формата.
  7. С малка лъжичка капнете, на произволни места от кейка, мармалад.
  8. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 минути или до получаване на златиста коричка
  9. Сместа във формата може да седи течна, но след охлаждане се втвърдява.
  10. Остатъкът от мармалада се сгрява и с него се намазва кейка.
  11. Отгоре се подреждат ягодите.
Ягодов чийз кейк

Ягодов чийз кейк

Да ви е сладко (на печелившите и всички останали). Ще чакам отзиви, дано да ви хареса. Ако не е много нахално ще поискам една снимчица на едно парченце!🙂

С прикачен етикет: , ,