Пилешки рулца с моцарела, пармезан и босилек

Posted on май 5, 2010

3



Преди няколко дни се опитах да постна една снимка в един сайт. Реджектнаха ме и се бяха обосновали „Lighting/exposure/white balance issues.“ Обаче не е ли фотографията субективно изкуство? Кой решава кое как и защо е добре?! Може би на мен не ми харесват общоприетите правила, може би аз не искам да обработвам снимките си на photoshop. И освен всичко останало, фотографията на храна най – много се влияе от външният вид на обекта и от посудата и т. н. А да и да не забравяме фотоапарата – сапунерка или SLR? Разликата в качеството на снимките е убийствена! Ама няма да се оплаквам повече, защото ще запълня целият пост, а трябва да ходя и на разходка. Ще опитам пак с друга снимка. Ако не друго ще ги оспамя яко! 😀

Пилешките рулца са импровизация от тук. Йоана, благодаря за хубавата рецепта. Търсих сравнително лесни и ефектни рецепти. Знаете, че имам малко дете и не мога да си позволя да прекарвам часове в кухнята както преди това. Пък и аз съм човек, който държи да се храни вкусно и красиво (сигурно за това не мога да отслабна :(). Сега ми се налага с малко усиля да постигам добри и вкусни резултати. Освен това към рецептата има и видео, така че нагледно може да се види как стават нещата. И последно исках да изпробвам новите си чинии, които купих от магазините „Всичко по 1 лв.“. 🙂

Необходимите продукти за 2 порции:

  • 2 бр. пилешки гърди, около 300 – 400 гр всяка
  • 125 гр моцарела
  • 2 – 3 с. л. пармезан
  • 4 – 5 листа пресен босилек
  • черен пипер
  • малко сол
  • 1 яйце
  • около 100 гр. ситно смлени сурови лешници

Аз съм се придържала почти към рецептата. Така че процедирах както е показано.

  1. Пилешките гърди се начукват върху домакинско фолио.
  2. Поръсват се с малко сол и черен пипер.
  3. Моцарелата се нарязва накръгове и се подрежда върху гърдите, следват листата босилек и пармезана.
  4. Гърдите се навиват на руло, което може да се забучи с клечки за зъби за да не се разпада (аз се справих и без тях).
  5. Рулото се потапя в разбито яйце, след това се овалва в ядките.
  6. И накрая се завива в алуминиево фолио и клечките се махат.
  7. Пекох го около 20 мин, във фурна включена на максимум.
  8. След това рулцта се развиват, за да се запекат добре за още около 10 минутки.
Пилешки рулца с моцарела, пармезан и босилек

Пилешки рулца с моцарела, пармезан и босилек

За задушените зеленчуци:

  • 10 – тина стръка сварени спагети
  • 1 морков нарязан на ивици
  • 2 жълти чушки нарязани на ивици
  • 1 червена чушка нарязана на ивици
  • 1 тиквичка
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 стръка прецен чесън
  • 1/2 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. ч. вода
  • сол
  • черен пипер
  • няколко листа босилек
  • 1/2 връзка магданоз
  • мазнина (олио / зехтин)

Тиквичката се нарязва на дебели кръгове, които се издълбават и се сваряват в малко подсолена водичка за кратко. Вътрешността се нарязва на ивици и се смесва с останалите зеленуци. Лукът и чесъна се нарязват на ситно и се запържват в мазнината. Добавят се зеленчуците, виното и водата, сол и се оставят да се задушат под похлупак докато изври поне 2/3 от течноста. От време на време се разбъркват. Зеленчуците остават хрупкави. Добавяме подправките и готово.

В чиния поставяме кръг от тиквички. На дъното на кръга се сипват няколко стръка спагети, а отгоре задушените зеленчуци + сосчето им. 😉

 Пилешки рулца с моцарела, пармезан и босилек

Пилешки рулца с моцарела, пармезан и босилек

Направих и сос от 100 гр синьо сирене, 1/2 ч. ч. бяло вино и 1 ч. ч. готварска сметана. Сметаната и сиренето се смесват и се загряват на лек огън докато последното се поразтопи, добавя се виното и още малко да поседи на котлона и готово!

Както виждате и тези снимки имат проблем с баланса на бялото. Така е защото скапаният ни фотоапарат много се влияе от светлината! Сега се замислям и върху нещо друго, колко много снимката влияе върху една рецепта. Много често именно снимката ме подтиква да опитам едно или друго дори и да не съм обедена, че баш много ще ми хареса. А вие?

Advertisements