Чийзкейк със сьомга

Posted on май 8, 2010

3



Ох знам, знам че беше Гергьовден и не съм честитила празника на никой друг освен на чичо. По този повод честит празник на всички именици, на големи патерици. Освен това вместо да ви покажа рецепта с агнешко ще ви покажа една рецепта с риба. Да си призная никога не съм готвила агне, но съм яла супер вкусно – приготвено от мама.🙂 Тази рецепта ще се хареса на тези, които не обичат агнешко, но обичат риба. Освен това е ефектна и може да се предложи и като предястие.

Чийзкейк със сьомга

Чийзкейк със сьомга

За да го направя тънък използвах 24 см. форма за печене. Кекйка се връзва много добре със сос тартар. Ето я и рецептата:

За основата:

  • 8 с. л. настърган пармезан
  • 8 с. л.  галета
  • 4 с. л. разтопено масло
  • Черен пипер на вкус

За пълнежа:

  • 1 с. л. мазнина (олио/зехтин)
  • 1 глава лук, нарязана на дребно
  • 2 – 3 скулидки чесън, накълцани на дребно или смлени
  • 250 гр. сирене Рикота (или друго крем сирене) на стайна температура
  • 1 яйце
  • 60 мл. готварска сметана
  • 100 гр пушена сьомга

Блатът се приготвя като всички продукти за него се смесват и се омесват бързо до полното омазняване на съхата смес. След това сместа се разпределя равномерно по дъното на форма, която предварително е застлана с хартия за печене. Фурната се загрява на 350 градуса. Лукът и чесънът се сотират в загрята мазнина. Сиренето се разбива заедно с яйцето, добавя се сьомгата и лука и всичко се пасира до получаване на гладка смес. Добавя се сметаната и се доразбива. Сместа се изсипва върху кората. Кейкът се пече около час или до образуване на златиста коричка.

Отгоре може да се гарнира с допълнително сьомга или с хайвер от рибата! Сос тартар се получава като се смесят добре следните продукти:

  • 150 мл. майонеза
  • 1 с. л. каперси, отцедени и нарязани на ситно
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  • 1 с. л. ситно нарязан лук

Рецептата е адаптирана от тук.

Понеже напоследък много ме вълнуват тези кейкове, реших да направя специална страница със съвети как се приготвят и пекът тези изкушения. Защото оказа се те са сравнително лесни, но има някои тънкости, които ако се спазват, могат да доведът до получаването на перфектният чийзкейк.

Добър апетит!🙂

С прикачен етикет: , ,