Закуска за тати – плодова пита

Posted on юли 9, 2010

1



Закуска за тати

Закуска за тати

Напоследък ми се струва, че нашият татко не си хапва достатъчно плодове. Страх ме е, че ще изпусне всички малки удоволствия на лятото, като черешки, кайсийки, малинки и т. н.  Единствено мандарините тази зима не ги пропусна, но това е друга тема. Бях много озадачена как да провокирам апетита му с нещо плодово, лесно и със сравнително малко калории. Той не обича много сладките сладкиши, даже предпочита да са с колкото се може по малко захар. Мислих, мислих, четох рецепти, прелиствах форуми. Отначало мислех да спретна някой френски тарт, но после се отказах. Накрая ми хрумна идеята за  плодова пита, изпъстрена с най различни плодове. Пълна импровизация от моя страна, но пък Стефан остана очарован и си изяде всичко. Освен тов наскоро се сдобих с нова тавичка за тарти и пайове и трябваше да я изпробвам с нещо. 🙂

Необходими продукти за блата:

  • 4 яйца със стайна температура
  • 1. ч. ч. трастикова захар
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 пакетче ванилова захар
  • щипка канела /пожелание/

За сиропа:

  • 1 ч. ч. вода
  • 1 пакетче ванилова захар с портокал

Освен това трябват още:

  • 1 ч. л. желатин, разтворен в малко вода
  • 100 гр. черен шоколад
  • около 500 гр. най различни плодове, например череши, кайсии и малини
  • шоколадови пръчици /по желание/

Питата се приготвя супер бързо и е подходяща за забързаното ни ежедневие. И така

  1. Смесваме яйцата, захарта, ванилията, канелата и всичко това го разбиваме с миксер (робот) докато захарта се разтвори.
  2. Бавно добавяме брашното и бъркаме докато се омеси добре.
  3. Намазняваме леко форма за печене и я постиламе с хартия.
  4. Изсипваме сместа във формата и печем до пожълтяване на повърхността или докато клечка за зъби, забодена в средата на блата излезе суха.
  5. Фурната я включвам на максимум, не я загрявм предварително.
  6. Опеченият блат трябва да изстине много добре. Обикновенно това продължава около 6 часа. Най – добре е блатът да се приготви от вечерта, а на другият ден да се довърши.
  7. Водата и захарта за сиропа се смесват и се завират леко на котлона.
  8. След като изстине сиропа, с него се напоява блатът. Според мен, блатът може да поеме поне 2 чаши сироп.Моят се получи леко сухичък.
  9. С разтопеният на водна баня шоколад, намазваме блата.
  10. Над него подреждаме измити и изсушени плодове.
  11. С разтвореният желатин намазваме плодовете, за да запазят вида си, доколкото това е възможно.
  12. Може да се поръси с шоколадови пръчици.
  13. Може да се консумира веднага, но според мен е по – вкусна на следващият ден. 😉
Плодова пита

Плодова пита

Естествено почерпих и баба Мара и себе си доста щедро. 😉 Та баба Мара казала на дъщеря си „Да знаеш туй Маги с какъв десерт ме черпи ммммммммммм“. 😀 Enjoy!

Advertisements
С прикачен етикет: , , ,