Спагети със сос болонезе


Спагети със сос болонезе
Спагети със сос болонезе

Болония е доста известен град в Италия. Столица на областа Емилия-Романя, в която се намира най – старият университет в Европа – Alma Mater Studiorum, основан през 1088.  Освен това, градът дава своето име на един от най – известните сосове – болонезе (ragù alla bolognese) или просто рагу. Сега се сещам за една постановка в Тeатъра на Армията, която бях гледала преди години, мисля че се казваше Събота, Неделя, Понеделник. По време на целият спектакъл, актьорите готвеха уж рагу. Спомените ми са, че миришеше ужасно вкусно.

За жалост не това ме провокира за тези спагети, а Лео. Няколко пъти гледах предаването му (съвсем случайно, защото както някои хора знаят, изхвърлихме си телевизора) и реших, че е крайно време да направя една истинска италианска рецепта, а не обикновените си измишльотини и импровизации на тема сосове за спагети. Зарадвах и баба Мара, защото тя не беше яла до сега спагети с доматен сос, а само със сирене. Може би тук е мястото да ви кажа, че много се радвам, когато я очаровам с нещо кулинарно. Тя е моят основен дегостатор и никога не ми спестява нищо, за което съм и наистина много признателна! 🙂

И така ето я рецептата:

  • 1 опаковка спагети, сварени според предписанието на опаковката
  • 1 средна глава лук, нарязана на дребно
  • няколко скилидки чесън
  • 1 чушка, нарязана на дребно
  • 1 морков, настърган
  • 1/2 буркан доматено пюре
  • 250 гр. консервирани гъби / може и пресни
  • 500 гр. мляно месо – 1/3 телешко и 2/3 свинско
  • мазнина – олио или зехтин
  • пресен босилек
  • магданоз
  • черен пипер
  • захар и малко сода за хляб / опционално
  • пармезан или кашкавал, естествено настъргани
  • сол

В дълбок съд (тенджера) се загрява мазнината. Изсипват се лука и чесъна докато се запържат до златисто. Добавят се чушката и моркова и се оставят на котлона докато поомекнат. Идва ред на гъбите и каймата. Бърка се добре докато каймата промени цвета си. Посолява се, слага се и черният пипер и се добавя доматеният сос разреден с малко водичка. Оставя се всичко да ври около 10 – 15 минутки. След това се добавят подправките. Сосът се обърква се със спагетките и се сервира. Отгоре се настъргва пармезана. Според мен е добре да се изчака малко да попие сосчето в пастата и тогава да се поднесе. 🙂

Спагети със сос болонезе
Спагети със сос болонезе

Enjoy! 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Спагети със сос болонезе

Add yours

  1. Маги, много апетитно си го описала 🙂
    Аз на доматения сос винаги слагам малко бяло вино за аромат!
    Хубав уикенд!

  2. Имах аз един мъж, дето искаше точно такива спагети. Умрях си от търсене в Интернет, но така и не намерих преобладаващо мнение по въпроса. Имаше рецепти със сметана, без сметана, с червено вино, с бяло, с телешка кайма, с кайма 2:1 телешко и свинско, с целина, без целина, ей на – сега и с гъби… нямам идея дали това се казва Болонезе, но пък звучи наистина хубаво 🙂 Браво!

    1. Сега се порових из нета и шрочетох, че сос болонезе никога не се сервира със спагети! 😀 Явно промених историята. Мисля, че се слагаха гъби според рецептата на Лео, но не съм сигурна, защото естествено не си записах. Обаче важното е да експериментираш. В нета видях рецепти за автентичен сос болонезе. Някъде прочетох, че се слага и мляко ;). Най – важното е да е вкусно…

  3. Аз го сервирах с лингуини, но си мисля, че всякаква паста трябва да става. Идеята не е да е автентично, а вкусно, нали 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: