Безглутенови малинови мъфини

Posted on юли 13, 2010

2



Тра ла ла, тра ла ла
на рожден ден ела
ще ядем, ще ядем
безглутенови мъфини с крем! 😀

Нашето малко момиченце стана на 5 месеца в неделя. И както всеки път, така и този, с татко и решихме да се почерпим. Аз отдавна си бях заплюла да направя ето тези мъфини. Та това беше един добър повод, нищо че тогава беше финала на световното и с бирата вървят пържени картофи. Тези мъфини се оказаха по – добри от колкото очаквахме и със сигурност рецептата за мен сатава номер 1, за момента. Освен това дава широко поле за експериментиране. Колкото до глазурата, аз отдавна се убедих, че не обичам белтъчни глзури. За това направих нещо по – различно и супер лесно. Обаче мъфините не се нуждаят според мен от допълнителни калории. И така са си прекрасни.

Ето я и рецептата:

  • 2 големи яйца
  • 150 гр. фруктоза
  • 1 ч. ч. оризово брашно
  • 2 ванилийки
  • 1 опаковка бакплувер
  • кората на 1 лимон, настъргана на дребно (ако ползвате робот може и на едро)
  • 1 малка тиквичка, измита, обелена и настъргано на дребно (за робот – на едро), не повече от 200 гр.
  • 50 гр. ситно смлени лешници
  • млиново сладко (диабетично или не вие преценете)

За топинга:

  • 1 кофичка изцедено кисело мляко, 0. 1 %
  • 50 гр. фруктоза
  • около 100 гр. пресни малинки

Не се плашете от това, че се слага и тиквичка. Ако не казвате на никой вие ще сте единствените които знаете! 🙂

Безглутенови малинови мъфини

Безглутенови малинови мъфини

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата и фруктозата, докато последната се разтвори добре.
  2. Добавете ванилията и бакплувера. Разбийте добре.
  3. Прибавете кората от лимона и тиквичката. Разбийте докато всичко добре се смеси. Добавете лешниците.
  4. Накрая, бавно добавете оризовото брашно. Объркайте добре.
  5. Разпределете сместа във форма за мъфини, като оставите около 2 с. л. от сместа на страни.
  6. С малка лажичка, сложете във всяка форма от малиновото сладко.
  7. Разпределете остатъка от сместа върху сладкото, така че да се „запечата“.
  8. Печете около 15 мин. в предварително загрята фурна. Опитайте с клечка дали са опечени. Един признак може да е надуването и пожълтяването на кексчетата.
  9. Направете си топинга до като чакате.
  10. Смелете малинките в блендер, като оставите няколко за украса. Малините да се предварително отцедени от водата.
  11. Към тях прибавете млякото и захарта и разбъркайте добре.
  12. Сервирайте топинга отделно от кексчетата, така че всеки да може да си гарнира колкото иска! 😀
Безглутенови малинови мъфини

Безглутенови малинови мъфини

Enjoy! 🙂

Advertisements
С прикачен етикет: , , ,