Домашен пълнозърнест хляб

Posted on юли 19, 2010

2



Хляб. Вода. Въздух. И пак хляб. С коричка, без коричка, с яйца, с мляко. Безглутенов хляб, хляб от бяло брашно, ръжен хляб или черен руски хляб. Бананов хляб. Нарязан хляб, цял хляб. По един хляб на ден. „Аз нямам време да се oгледам, той иска хляб да му меся!“. Смесете брашното с маята. Не, не. Смесете маята с топла водичка, захарта и солта. Здравословно. По една филийка на хранене. „Аз съм на мнение, че трябва да се избягва всичко бяло – хляб, ориз и др“. „Добър вечер вие сте с „По света и у нас“. Водещите новини. Пшеницата поскъпва с 15 %. Ще доведе ли това до рязко покачване цената на баничките?!“ Слушайте сега: домашен, пълнозърнест, мек, божествен, идеален за сандвичи, хляб. Ето я рецептата:
Объркана комбинация от мисли на различни индивиди – не само хора.
  • 1 кг. пълнозърнесто брашно
  • 1 1/2 ч. ч. ръжено брашно
  • 4 – 5 ч. ч. бяло брашно
  • 2 пакетчета инстантна мая от 11 гр.
  • 2 пакетчета бакплувер
  • 3/4 ч. ч. тръстикова захар или 1 ч. ч. мед
  • 1 с. л. сол
  • 1/4 ч. ч. олио
  • 5 ч. ч. топла водичка
Домашен пълнозърнест хляб

Домашен пълнозърнест хляб

Тази рецепта е най – подходяща за месене с миксер. Получават се 4 – ри хляба. Аз ще ви покажа как се меси на ръка. И освен това си остава мек и вкусен и на следващият ден! 🙂

Пълнозърнестото брашно се смесва с ръженото и 2- 3 чаши от бялото. Водата се смесва с олиото, солта, захарта, маята и бакплувера. Разбърква се и всичко шупва. В средата на брашното се прави кладенче и в него се излива сместа. Омесва се меко тесто. Ако е необходимо още брашно, добавете бяло. Тестото трябва да е меко. Разделете тестото на 4 части и ги поставете в тавички. Покрийте хляба и изчакайте около 30 мин. да втаса или колкото е необходимо за да удвои обема си. Пече се около 30 мин., ако фурната не е загрята и около 20 в предварително загрята на 200 градуса фурна или докато хване красив тъмен загар.  Можете да пробвате с дървено шишче или клечка. Накрая се охлажда, покрит с месалче, за да отиде на нивата.

Добър апетит! 🙂

Изтичник: The Bread Backers Bible – No Fail Yest Bread.
Advertisements