Зелено с кюфтета

Posted on юли 26, 2010

7



Никога не съм мислила, че ще дойде време, в което ще проявя желание да гледам собствен зарзават и ще искам да си направя домашна лютеница. Като бях малка, основно исках да се махна от този селскостопански режим. Нали съм от малко градче и спомените ми са доста земеделски. На село се гледаха по 600 корена домати и по 1 декар картофи и т. н. Не съм мислила, че животът ни ще се промени толкова много, за толкова кратко време; че доматите вече са подметки, а ягода = отрова (попиват много пестицидите); че всеки ден ще си копуваме картофи, които трябва да готвим с много подправки, а самите те са просто листа; че ще ходим по био магазини и ще се възмущаваме на цената на ябълките. Преди години, ако някой ми беше казал, че ще гледам зарзават на терасата бих му се изсмяла в лицето и изложила поне 100 аргумента, защо не бих го направила. Сега нямам 100 аргумента за, само тези двата:

  • обичам домати, но пазарските са отвратителни;
  • обичам магданоз, но с аромат.

Поради тези 2 причини, тази година реших, че няма да сея мушкато и петунии. Посадих няколко корена доматки,  краставички, две саксии с магданоз, мащерка, мента, босилек. Тази година е само експериментално, но мисля, че се получи много – добре. Със Стефан вече ядохме салата от моите корнишонки. Така дойде ред на зелените кюфтета.

Ето я рецептата:

  • 300 гр. бяло саламурено сирене
  • 1 връзка магданоз
  • няколко листа босилек
  • малко мащерка
  • черен пипер
  • зелено сирене или синьо сирене / опционално
  • 2 яйце
  • галета
  • зехтин

Разбийте двете яйца на пяна и в тях натрошете сиренето. Добавете ситно нарязаните подправки и разбъркайте леко, колкото добре да се смеси. В тиган загрейте зехтина. От сместа оформете малки кюфтенца, оваляйте ги в галета и изпържете до златисто.  Можете да добавите някакъв сос към тях по избор.

Едно предложение от мен:

Зелена майонеза:

  • 2 жълтъка
  • 200 гр. зехтин, студено пресован. Ако не сте фен на натрапчивият фкус на зехтина използвайте по – голямо количество олио, а зехтина нека остане само за цвят. 🙂
  • 3 – 4 големи скилитки чесън, нарязани на ситно
  • няколко стръка магданоз, нарязан на ситно
  • няколко стръка босилек, нарязан на ситно
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок.

В леко затоплен съд разбийте жълтъците с чесъна. При непрекъснато разбиване, прибавяете зехтина, на тънка струйка. След като майонезата се сгъсти добавете подправките и лимона. Разбийте за кратко, за да се смеси всичко добре и сервирайте.

Добър апетит! 🙂

Advertisements