Никога не съм мислила, че ще дойде време, в което ще проявя желание да гледам собствен зарзават и ще искам да си направя домашна лютеница. Като бях малка, основно исках да се махна от този селскостопански режим. Нали съм от малко градче и спомените ми са доста земеделски. На село се гледаха по 600 корена домати и по 1 декар картофи и т. н. Не съм мислила, че животът ни ще се промени толкова много, за толкова кратко време; че доматите вече са подметки, а ягода = отрова (попиват много пестицидите); че всеки ден ще си копуваме картофи, които трябва да готвим с много подправки, а самите те са просто листа; че ще ходим по био магазини и ще се възмущаваме на цената на ябълките. Преди години, ако някой ми беше казал, че ще гледам зарзават на терасата бих му се изсмяла в лицето и изложила поне 100 аргумента, защо не бих го направила. Сега нямам 100 аргумента за, само тези двата:
- обичам домати, но пазарските са отвратителни;
- обичам магданоз, но с аромат.
Поради тези 2 причини, тази година реших, че няма да сея мушкато и петунии. Посадих няколко корена доматки, краставички, две саксии с магданоз, мащерка, мента, босилек. Тази година е само експериментално, но мисля, че се получи много – добре. Със Стефан вече ядохме салата от моите корнишонки. Така дойде ред на зелените кюфтета.
Ето я рецептата:
- 300 гр. бяло саламурено сирене
- 1 връзка магданоз
- няколко листа босилек
- малко мащерка
- черен пипер
- зелено сирене или синьо сирене / опционално
- 2 яйце
- галета
- зехтин
Разбийте двете яйца на пяна и в тях натрошете сиренето. Добавете ситно нарязаните подправки и разбъркайте леко, колкото добре да се смеси. В тиган загрейте зехтина. От сместа оформете малки кюфтенца, оваляйте ги в галета и изпържете до златисто. Можете да добавите някакъв сос към тях по избор.
Едно предложение от мен:
Зелена майонеза:
- 2 жълтъка
- 200 гр. зехтин, студено пресован. Ако не сте фен на натрапчивият фкус на зехтина използвайте по – голямо количество олио, а зехтина нека остане само за цвят. 🙂
- 3 – 4 големи скилитки чесън, нарязани на ситно
- няколко стръка магданоз, нарязан на ситно
- няколко стръка босилек, нарязан на ситно
- щипка сол
- щипка черен пипер
- 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок.
В леко затоплен съд разбийте жълтъците с чесъна. При непрекъснато разбиване, прибавяете зехтина, на тънка струйка. След като майонезата се сгъсти добавете подправките и лимона. Разбийте за кратко, за да се смеси всичко добре и сервирайте.
Добър апетит! 🙂
Маги,
радвам се, че имаш градинка на терасата и най-вече подправки 🙂
А тези кюфтенца са много апетитни и както разбирам са от сиренце, нали ?
И майонезата е много хубава!
Поздрави !
Дани, благодаря! От сиренце са кюфтенцата и са супер вкусни! Поздрави и на теб! 🙂
Страхотна рецепта! И за кюфтенцата и за майонезата! Много лятна и свежа!
Здравей! Много вкусни рецепти предлагаш!
Тези кюфтенца може ли да станат печени? Че не искам да пържа….
Lurdes, Дани, благодаря ви! Lurdes, разбира се, че могат да станат и печени. Дори ако използваш хартия, можеш да сложиш съвсем малко мазнина или дори без нея. Успех! 🙂 Надвам се да ти харесат, поне толкова колкото на нас! 🙂 Поздрави
Ще пробвам непременно и ще пиша как е станало! Поздрави и от мен! 🙂
Маги, и аз съм отрасла в малък град, където се борехме с баба да отвоюваме пространство за някое и друго цвете, а ето че и аз като теб преди 1-2 години загледах идеята за домати на терасата, но се отказах и сега гледам как босилека превзема саксиите. И аз съм се замислила петуниите да ме извиняват догодина, но подправките ще стават повече с времето. Много хубави кюфтенца си направила. Ще ги имам предвид. Поздрави и приятни домашно-зарзаватчийски дни!