Buena Vista Social Club Dinner Party

Posted on август 1, 2010

7



Кликнете върку снимката за да видите в детайли нашите покани за т. нар. Buena Vista Social Club Dinner Party.

Абстракт

Бях решила, че ще организирам тази вечеря – парти, още преди няколко месеца. Всъщност още когато видях менюто реших „Това е! Ще го направя“. Може би заради музиката, а може би поради чара на Куба аз се заразих сидеята за Буена виста вечер!  Това за което не си давах сметка тогава беше, че много трудно успях да намеря някои от продуктите. Това се оказа особенно трудно за мен – „жена с бебе“.  Обаче не се оплаквам, смятам, че именно това е чарът в организирането на едно парти – тюхкането, суматохата, въртенето в кръг с подвита опашка и т. н и т. н.

Поканите за едно парти, според мен, са много важно и неизменно приложение, особенно що се отнася за парти със специална храна. Те създават, сигурност на организатора (относно присъстващите) и в същото време информират бъдещите участници да не очакват кебабчета и кюфтета например. Те създават до някъде настроението и очакването нещо да се случи. И както някой някъде беше казал на кубинско парти не се ходи без най – верният другар – доброто настроение. Дано успея да направя и вас съпричастни към добрата емоция създадена от храната, към чара и ароматите на една далечна страна!

Менюто и подготовката

Менюто беше предварително избрано, като част от конкурса на Electrolux, Dinner Explorer и включваше следните неща:

  • Сусамова риба тон с папая моджо – Sesame fried tuna with papaya mojo
  • Беконови миди с чили моджо – Chipotle and bacon mussels
  • Бананова тарта с карамелизиран кокос и кокосов сладолед – Banana crunch tart with coconut ice cream
  • Мохито
  • Мангова лимонада

Списъкът за пазаруване се оказа едно от най – важните неща, при подготовката. Когато не можах да изпълня целият списък и удрях на камък, в намирането на продуктите, реших да импровизирам. Така менюто се попромени малко. Оказа се, че по това време на годината не можах да намеря папя, за това използвах суха. Другият голям проблем с, който се сблъсках беше филето от риба тон. Трябва с разочарование да заявя, че не можах да намеря. 😦 Това разбира се не ме сломи и продължих напред. В списъка включих 3 бр. манго или около 1600 гр. и 1 кг лимони и лайм. Тях успях да ги спазаря с една от зарзаватчийките на пазара, която имала борса за екзотични плодове. Всъщност лайма трябва да е колкото се може повече. Следващият подводен камък се оказа кокосовият сладолед. Но благодарение на гугъла и експеримента успях да сътворя домашен и прекрасен кокосов сладолед, който наистина се връзва прекрасно с топли банани и карамел… Манго лимонадата беше изобретена заради малките деца и бремените, които щяха да присъстват на партито.

лайм и манго

лайм и манго

И така няколко дена предварително подготовката започна. Всички рецепти са за 8 порции.

Мисия 1 –  Лимоново олио.

Лимоново олио

Лимоново олио

Дъхаво, с аромат на истински тропик. Подходящо за саладки или морски дарове. Не го пропускайте. За неговото приготвяне са необходими:

  • 500 мл. царевично олио
  • нарязана кора на 2 лимона
  • 1 с. л. куркума

Всичко се смесва и на слаб огън или водна баня се „вари“ около час. Не трябва да завира или корите да се пържат. Един вид коричките се киснат в олиото на много слаб огън. След това оставя да изстине и се прецежда през муселиново парцалче или марличка. Полученото олио се съхранява в хладилника.

Мисия 2 – Papaya Mojo

  • 1/2 манго – пасирано
  • 1 ч. л. настърган на едро ренде джинджифил
  • 200 гр. сушена папая, накисната предварително във вода и след това нарязана на малки парченца
  • 1 нарязана на кубчета червена пиперка
  • няколко сртъка пресен кориандър нарязан наситно
  • 12 с. л. сок отлайм или тов са 3 лайма
  • сол

Всичко се смесва и обърква добре. Затваря се в кутия и се съхранява до момента на използването му. Наложи се да го направя 1 ден предварително. Добавих сол и кориандър в деня на партито.

Мисия 3 – Chipotle mojo

  • 1 с. л. чили
  • 2 люти червени пиперки нарязани на ситно и изпечени / аз ги пропуснах
  • 2 бр. червени чушки, изпечени и нарязани на кубчета
  • 1 връзка зелен лук нарязан на ситно
  • 1 глава червен лук, ситно нарязан
  • 5 – 6 скилитки чесън, накълцани на дребно
  • наколко стръка кориандър, ситно накълцан
  • 12 с. л. зехтин
  • 12 с. л. сок от лайм
  • сол

Всичко се смесва и готово! 🙂

Мисия 4 – Изпържена в сусам риба

Тъй като не можах да манеря филе от риба тон, трябваше да използвам нещо друго. Така се спрях на хек – една от любимите ми риби. И така необходими ми бяха

  • 1 кг филе от хек
  • 120 гр. сусамови семена
  • сол
  • зехтин
  • соев сос

Филетата се овалват в сусама и се изпържват в леко намазнен тиган. Аз не ги направих на порции, а по скоро на пръстчета. Следващото препъни камъче бяха сладките картофи. За това направихме друга импровизация.

  • 1, 5 кг  картофи
  • сол
  • хрян
  • зърна черен пипер
  • зехтин

Нарязаните на малки кубчета картофи запекох във фурната с малко вода. Преди да се изпаари водата, полях със зехтин, посолих и добавих подправките. И какво да ви кажа, крайният резултат беше много добър, всичко се изяде и съжалих, че не направих повече.Рибата се сервира с папаеният сос и картофките.

Мисия 5 – мидите

Беконови миди

Беконови миди

  • 1 кг черни миди
  • 200 гр. пушен бекон
  • лимоново олио
  • chipotle mojo

Прекрасни са мидите, с всичките си извивки и образувания, с малките рачета наместили се удобно по черупките им. Красота! Обаче аз бях доста резервирана към техният вкус и не очаквах да се превърнат в хита на вечерта. Яла съм миди и бих казала, че това бяха доста несполучливи опит на някой готвач. За първи път преди може би около година, хапнах най – вкусните миди, черни в доматен сос, но не в БГ, а в едно малко ресторантче някъде в Словения. Като се сетя за тях и ми потичат лигите, все още. Но както и да е. Най – гадната работа от приготвянето на мидите е да се почистят наистина добре. Следа това се поставят във вряща вода до като се отворят. Изваждат се и се отцеждт. Едната част от черупката се маха, така че мидата да остане в часта към която е прекрепена. Поръсват се с олио, сол, покриват се с малки парченца бекон и се запичат лекичко във фурната, по скоро да се стоплят. Поръсват се отново с олио и черупките им се пълнят с мджото. Така ги сервирах!

Мисия 6 – Топли банани и много много кокос

Десертът, може би една от най –  важните части на партито. От този трябва да се приготви доста, защото гостите със сигурност ще питат за още или поне моите питаха! :)))))))

  • 1 кг банани
  • 100 гр. кокосови стърготини
  • 20 гр кафява захар
  • карамелов топинг
Бананова тарта и кокосов сладолед

Бананова тарта и кокосов сладолед

Бананите се нарязват на кръгчета и се подреждат в предварително застлана с пекарска хартия, тавичка за тарти или форма за торти с  размер около 24 см. В нагрят тиган се изсипват стърготините и захарта. Сместа се бърка до карамелизиране на захарта, след това с нея се поръсват бананите, които предварително са поляти с карамелов топинг. Всичко се затопля в предварително загрята фурна за около 5 – 10 мин.

Домашен кокосов сладолед:

  • 2 х 220 мл ч. ч. кокосови стърготини
  • 2 ч. ч. захар
  • 6 големи яйца
  • 1 ч. л. сол
  • 15о гр сухо мляко
  • 3 ч. ч. краве мляко
  • 2 ч. ч. сладкарска сметана
  • 2 капсули ванилия

Смесват се  захрта и яйцата в купа със средни размери и се разбиват до плътна светло жълта течност. Добавят се кокосовите стърготини и солта и се доразбива. Оставя се настрани. Млеката се смесват и се поставят на средна температура на котлон докато сместа заври. Изчаква се 5 мин да изстине. Млякото се добавя към яйцата, бавно на малки порции при непрекъснато бъркане. Добавя се сметаната. Сместа се прехвърля в подходяща тенджера и се поставя на много слаб котлон до като се получи гъста смес. Необходимо е непрекъснато бъркане, не трябва да се оставя да заври, за да не се получат варени яйца.  🙂 Оставя се настрана да изстине. Когато се е охладила сместа се прекарва през пасатор, поставя се в кутии и се замръзява.

Топлите банани се сервират с топка сладолед полят с карамелов топинг. Рецептата за сладолета е от тук.

Мисия 6 – Мохито и лимонада

Мохито

Мохито

Мохитото безспорно е хитът на вечерта. Много, много лайм, мента и захар са необходими. Разбира се да не забравяме и добрият кубински бял ром! Има сигурно хиляди варианти за приготвянето на този коктейл, на мен лично ми харесва приготвен с вода вместо със спрайт и с по – малко ром. Обикновенно се приготвя в кръгли чаши с леко отворено гърло, но нашите почти всички са брандирани и са бирени.  😀 Както и да е, за идеята на нашето парти, трябваше да се приготви всичко предварително, така че малко преди уреченият час приготвихме мохитото в кани! 🙂

  • 12 с. л. захар
  • сок от лайм колкото да покрие захарта
  • много мента
  • 300 мл. бял ром
  • спрайт / вода / газирана вода до като се напълни каната (2 л) до горе

Оказа се, че приготвянето на Мохито си има традиции в приготвянето не е просто да се смесят съставките. Малко полезна информация може да се намери в блога на Иринка и специално в коментарите на Марфа. Става въпрос за този линк. Та значи в съда се изсипва захарта. Тя се полива със сок от лайм, колкото да се покрие. Добавя се ментата, която се пресова в захарта (напримр с чукалце от хаванче) за да си пусне аромата. Прибавя се 4 бучки лед на порция, който ние пропуснахме, следва рома и накрая водата. Слагаме сламката, окрасяваме, евентуално, със стрък мента или парченце лайм и това е! Внимание – прекалената консумация води до пристрастяване, а понякога и до главоболие!

Не знам дали в Куба пият лимонада от манго, но ние на нашето парти пихме! И е много прохладна и освежаваща!

Манго лимонада

Манго лимонада

  • 1/2 пасирано манго
  • сока от два лимона
  • захар на вкус
  • няколко стръка мента
  • 1, 5 л. вода

Всичко се смесва, изсипва се в кана и се охлажда или се добавят бучки лед, на кой колкото му харесва.

Това е мисля, че приключих с рецептите. Като цяло готварският ми извод е, че не са никак сложни или трудоемки, даже напротив. И освен това са адски вкусни. Някои си поискаха още други питаха за рецептата и т. н. всичко беше налице за едно добро парти.

It is a partyyyyyyyyyyyyyy time!!!!!!

Няма да ви обяснявам колко добре си изкарахме, колко освежаващи бяха напитките, колко лека беше храната! А навън слънцето все още печеше. Винаги е весело в компанията на добри приятели! 🙂 Единственото за което съжалявах е, че морето не се плиска под моята тераса! Дано да успеем и догодина да направим същото парти и дано това да стане нещо като няша традиция, защото безпорно се получи много добре! 🙂

Advertisements