Пица, пица желаете ли още пица?

Posted on септември 29, 2010

4



Успях! Успях за 2 дена да опека и разбира се замеся 6 дози пица за 2 партита. Според автора на рецептата за тестото една доза от него е достатъчна за 4 порции пица! 🙂 Тук искам да благодаря на мъжът си, че помогна много с Вяра. Ако не беше той, не знам дали бих успяла да се справя с две партита едно след друго. Доста от вас разбират, че когато имаш бебе, нещата са доста по – трудни. За това се радвам, че успях. Но както и да е, когато мислим какво да сготвим за парти, едва ли ни хрумва пица, по – скоро сандвичи и т. н. Обаче аз отдавна обмисляйки и търсейки идеи за тези две празненства, бях решила, че основното меню ще е пица.

Малки пица хапки

Малки пица хапки

Защото кое е най – доброто мезе за бира? Според мен е топла, току що приготвена пица пеперони. Освен това ако набучим малките хапчици на дървени шишове получаваме пица на клечка. Ех, че яко! Особенно ако детенцето е по – голямо!

Може би пeперони пицата е една от най експлоатираните, разбира се наред с Маргарита. Може би всеки един от нас е опитвал най – различни варианти – и по – бедни и по – богати. За някои от по – възрастните граждани на тази държава пица се прави задължително с кренвирш или колбас. 😉 Затова се спрях на този вариант на пица, като най – безкруполно пренебрегнах вегетарианците!

Рецептата:

Тесто за  4 порции пица х 28 см

  • 450 гр. брашно + допълнително за доомесване
  • 2 ч. л. захар
  • 1 и 1/3 ч. л. сол
  • 7 гр. суха мая
  • 1 1/2 с. л. зехтин
  • 1 1/4 ч. ч хладка вода (1 ч. ч. = 180 мл)

Приготвяне:

  1. Брашното се пресява в дълбока купа.
  2. В средата се прави кладенче, в което се изсипват всички съставки.
  3. Замесва се тесто.
  4. Тестото се доомесва върху набрашнен плод до гладко и елстично.
  5. Оставя се в намазнена купа за да втаса около 1 час или до като удвои обема си.

Тестото може да се използва ведна, за пици с плънка по желание, включително и калцоне. Обаче може да се остави да втасва в хладилника. За тази цел покрийте купата с фолио за свежо съхранение. По този начин тестото може да издържи 3 дена.  Можете и да го замразите за около месец. В този случай го извадете поне 4 часа преди употреба от камерата!

Пиците:

  • Около 300 гр. шпеков самлам или колбас по желание, нарязан на тънки кръгчета. Според стефан най – добре се получава с луканков колбас.
  • 300 гр. черни маслини без костилка, нарязани на кръгчета
  • 300 гр. моцарела или кашкавалм, настъргани
  • 200 гр. доматена паста
  • Пресен босилек нарязан на дребно
  • Подправки по желание, като черен пипер, мащерка, розмарин

Тестото се разточва на тънка кора (около 0,5 см). Кората се намазва щедро с доматената паста и се поръсва с моцарелата или кашкавала. В две колонки се редят саламчетата така, че да се застъпват едно за друго. Посредата се поръсва с босилек и маслини, пожелание може да добавите още подправки. Всичко това се завива на руло, като се почне успоредно на саламчетата, така че един вид колонката да се запази. Надявам се че ме разбрахте. след това рулото се реже на кръгчета. Дебелината е произволна, но аз следях да са поне 3 – 4 см. и долу – горе еднакви парчета. Парченцата се поставят в тава „постлана“ с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна. След като мини пиците са опечени, могат да се набучат на дървени шишове и готово – имаме пица на клечка. Малчуганите ви със сигурност ще я харесат!

Пица на клечка

Пица на клечка

Е това е! Приятно парти и не забравяите да разкажете после как е минало! 🙂

Адаптирано от: тук и там.

Advertisements
Posted in: Пици