Фокача

Posted on октомври 28, 2010

6



Когато е студено винаги си мисля как да замеся нещо. Този път съм на фокача. Изпитах няколко рецепти, но за жалост все не ми оставаше време да снимам. Освен това фокачата бива изяждана по – бързо от колкото можете да предполагате.

Каквото и да пиша и да обяснявам няма смисъл, докато не пробвате сами. Тази рецепта можете да си я гарнирате както душа ви иска, например с доматки и чесън или розмарин и чесън, можете да добавите и маслини.

Фокача адаптирано от My Kitchen Snippets

За тестото:

  • 2 2/4 ч. ч. брашно (1 ч. ч. = 180 мл.)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 пакетче (7 гр.) мая
  • 2 с. л.зехтин
  • 1 ч. ч. топла вода
  • 2 -3 смачкани скилитки чесън, пожелание

За гарниране:

  • 1 домат нарязан на кръгчета
  • 50 гр. маслини, нарязани на кръгчета
  • няколко стръка магданоз
  • няколко стръка розмарин

Приготвяне:

  1. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се изсипват водата, захарта, солта, маята, зехтина и чесъна.
  2. Замесва се меко, не лепнещо тесто.
  3. Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час или докато удвои обема си. На този етап, може да се остави да втаса и в хладилника. Така ще е готово за следващият ден.
  4. Фурната се загрява.
  5. Тесто се разтила върху тавичка, предварително намаслена или покрита с хартия за печене.
  6. С пръстче се правят леки вдлъбнантинки и в тях се поставят маслинките.
  7. Нареждат се доматките и се поръсва с подправките.
  8. Пече се около 20 мин или до златист цвят.
Доматен сос за фокача

Доматен сос за фокача

За доматеният  соса:

  • 3 домата, обелени и нарязани на едро
  • 1 червена чушка, нарязана на едро
  • 1 зелена чушка, нарязана на едро
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 глава лук, нарязан на едро
  • 2 – 3 скилитки чесън
  • 1/2 ч. ч. вода
  • 3 филийки пълнозърнест хляб
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • босилек
  • розмарин, пожелание

Приготвяне:

  1. В дълбок тиган се загрява зехтина и в него се изпържват филийките. След това се отделят настрана.
  2. В остатъка от зехтина се запържват лук и чесъна.
  3. Добавят се  чушките, а след това морковите и накрая доматките.
  4. След като зеленчуците леко се запържат, се заливат с водата и се оставят да покъкрят и да се посгъсти соса.
  5. Оставя се да поистине. Добавят се подправките и филийте хляб след което всичко се пасира.

Соса се оставя по -рядък, защото се сгъстява с филийте хляб! 🙂

Добър апетит!

Advertisements