Ябълкова торта

Posted on ноември 23, 2010

5



И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна музика…“
Пътешествието на Бран на Острова на Блажените

Обичате ли ябълки? Супер, това означава, че ще сте вечно млади…надявам се! Преди да започна да пиша този пост се запитах какво знам аз за ябълкитe, но в исторически план. И така знам, че Адам и Ева са изгонени от Едемската градина заради плодът на познанието – ябълката! Знам, че богинята Ерида, подхвърлила една ябълка с надпис „На най – прекрасната“ и така започва Троянската Война или поне така твърди Омир, а не Wolfgang Petersen. А да чувала съм и за златната ябълка! 😉 Разтърсих се и намерих един сайт, в който пише „Ябълката е добре познат символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях.“  Освен това спорес Уикипедия ябълката произхожда от източна Турция (Анадола) и е донесена в Европа от Александър Велики около 300 години преди Христа. Оказа се ябълките са доста интересен и противоречив плод. Така, че стига толкова за тях.

Сега за тортите. Аз по принцип не съм им фен, защото тортите, които искам да правя отнемат много време, с което аз на този етап не разполагам. Иначе ги ям де. Освен това и ябълките не са на голяма почит у нас, само Вяра ги хапва с удоволствие, въпреки че трябва да призная, напоследък покрай нея и аз ги преоткривам. Та така имам някакви ябълки и се чудих какво да направя с тях, та реших да направя ябълкова торта!

Рецептата е изключително сладка. Следващият път когато я правя ще намаля захарта поне на половина. Освен това е достатъчна за изпичането поне на 2 блата, които могат да се разделят на 4 платки (24 см. тавичка). Освен това блатовете са си сочни и не се нуждаят от допълнително напояване, според мен! Кремът е разкошен и пак според мен идеално се вписва за заглаждане на тортата, ако отгоре се поставя някакво покритие или просто за някаква симпъл декорация! Обаче тортата е много лесна за изпълнение, а освен това може да се изпече в мини порциони и така да се получат едни хубави ябълкови мъфини. Разбира се ако спазвате точно рецептата ще трябва да си приготвите поне няколко тавички за мъфини! 😉 Освен това, аз като майка, която трябва да отделя достатъчно време за детето си, ценя високо подробно описаните рецепти. Така че ще се постарая да направя същото за вас и тортоправенето да е удоволствие, а не тегоба и да не се чувствате гузни, че седите в кухнята а не при детенцето!

За блатовете:

  • 500 гр. бяло брашно, пресято
  • 11 гр. бакплувер
  • 8 гр. канела
  • 1 ч. л. сода
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. смлян карамфил
  • 224 гр. меко масло
  • 500 гр. тръстикова захар
  • 4 големи яйца
  • 200 мл. ябълков сос + 20 мл. мляко
  • 2 големи хубави ябълки, нарязани на малки парченца

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Изрежете хартия за печене колкото тавичката ви, наложете я и я намаслете с малко масло.
  2. В голяма купа смесете брашното, содата, бакплувера, канелата, солта и карамфила. Разбъркайте добре и оставете настрана.
  3. В друга купа или купата на миксера смесете маслото и захарта и с бъркалките за тесто, разбийте на средна скорост докато се получи еднородна смес.
  4. Сменете бъркалките с тези за биене на яйца и го нагласете на минимална скорост.Едно по едно добавяйте яйцата. Обирайте редовно купата, след всяко яйце.
  5. Последователно добавяйте брашняната смес, като я редувате със сместа от ябълков сос и мляко. Добавяйте брашното на три части, а млечният сос на 2 пъти. След като всичко се инкорпорира бийте още 20 секунди.
  6. Добавете парченцата ябълка и леко размесете сместа докато се инкорпорират в сместа.
  7. Разделете сместа на равни части в тавички или форми за мъфини. Печете около 40 мин в тавичка и около 20 – 25 за минип орциони. Проверете дали е изпечено тестото с клечка за зъби – ако излезе суха от средата то тортичката е готова.
  8. Оставете блатовете да изстинат 20 мин и след това ги извадете от тавичката върху решетка.
  9. Блатовете могат да се съхраняват в хладилник до 5 дена, добре опаковани в поне 2 слоя фолио за свежо съхранение.
Ябълкова торта

Ябълкова торта

Сироп:

  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. вода

Смесете ги и оставете да заври, докато захарта се разтвори. След това охладете до към 70 градуса и сиропирайте блатовете.

Маслен крем с кафява захар и мед:

  • 320 гр. кафява захар /може да използвате и тръстикова
  • 200 гр. мед
  • 250 гр. белтъци
  • 500 гр меко краве масло, нарязано на парченца
  • 1 капсула ванилия
  • 1 опаковка ванилова захар около 10 гр.

Начин на приготвяне:

  1. В купата на миксер (метална) или в метална тенджера смесете захарта, меда и яйцата.
  2. Сложете купата на водна баня (на котлона) и бъркайте непрекъснато докато напълно се разтвори захарта и докато сместа стане гореща. Сгорещете я колкото се може повече, НО внимавайте да не се пресекат белтъците при високата температура.
  3. С миксер включен на висока скорост, разбийте сместа на сняг и докато дъното на купата се охлади, приблизително около 10 мин.
  4. Спрете миксера и сменете бъркалките за яйца с тези за тесто.
  5. Пуснете миксера на ниска скорост. Добавяйте към сместа по няколко кубчета масло до пълното му инкорпориране. След това включете миксера на средна скорост и разбийте докато се получи пухкав крем. Ако крема е прекалено течен охладете го до пълното втвърдяване и стягане на маслото и след това го разбийте на ново.
  6. Включете миксера на ниска скорост и добавете ванилията. Веднага след нейното инкорпориране в смета, преминете към средна скорост и разбивайте докато се получи гладка кремообразна структура.
  7. Масленият крем може да се използва веднага или да се съхранява на стайна температура в добре затворени контейнери до 2 дена, а в хладилник до 10 дена. Ако съхранявате сместа в хладилник извадете я преди употреба за да се отпусне.
Ябълкова торта

Ябълкова торта

Подреждане на тортата:

  1. От рецептата за тестото, както вече казах, могат да се получат 2 блата или 4 платки.
  2. Сложете 1 платка върху табла или картон.
  3. Сиропирайте я леко и намажете обилно с крем.
  4. Сложете 2-рата платка, сиропирайте и намажете с крем. Продължете така до края.
  5. Накрая заравнете тортата.
  6. От тук нататък всичко зависи от вас и от вашето въображение! 😉

Аз написах К върху тортата с идеята, че това е торта от Кулинарни мисли. Мъжът ми обаче имаче друго тълкование. Според него това било К – то или  първата думичка на Вяра! 😉

Тортата е много добра за закуска със сутрешното горчиво кафе, поднесени в леглото. Особенно сега когато Коледа чука на вратата ни, ароматът на канела, ябълки и карамфил създава неповторим уют в дома!

Добър апетит и приятно тортоправене! 🙂

адаптирано от Confetti cakes for kids.
Advertisements