Яйца

Posted on декември 1, 2010

5



Обичате ли яйца по панагюрски? Да! Тогава моля ви споделете как ги варите! Това се оказа изключително трудна задача по мое мнение. Сварих 9 яйца в опита си да ги направя „както трябва“ и пак не се получиха нещата. Освен всичко останало, не се бях разровила из нета, да видя как „изглеждат“. И забелязах, че имат кусур във външният вид чак като ги изядохме!😀

Всъщност това не е рецепта за яйца по панагюрски, защото не си се представям да ям кисело мляко със запържен червен пипер. A освен това не си спомням и да съм яла, то може да е вкусно ама… Стефан също го изключвам от сметките защото неговите изисквания за вечеря са следните:

 

  1. Да не е мазно;
  2. Да е лесно;
  3. Да има бира!🙂

Ваня (М) веднъж ми вика „Абе що не вземеш да направиш едни яйца по панагюрски“. Така без да предполагам какво точно ме очаква ми хрумна „гениалната“ , на пръв поглед идея,  да направя подобна манджичка, ако може да се нарече въобще манджа. Освен това, приготвените яйца по този начин са чудесно допълнение на салатата от марули! Даже може да се сервира канапе от марули, яйце и отгоре невероятният ми доматен сос, който е пълна импровизация вдъхновена от сирене гауда с кимион. М МММ Разбира се не съдържа подобно нещо и все още си спомням грамажите!🙂

Доматен сос с топено сирене и кимион:

  • 2 с. л. зехтин / олио
  • 30 гр ситно нарязан лук / около половин малка глава
  • 100 гр  доматено пюре
  • 50 мл. вода
  • 80 гр. топено сирене
  • 1 ч. л. кимион
  • 1/5 ч. л. сода
  • 1/5 ч. л. захар
  • няколко стръка магданоз, ситно нарязан
  • сол

Приготвяне:

  1. В тиган загрейте мазнината и изпържете лука
  2. Смесете доматеното пюре с водата, захарта, содата и излейте в тигана. Оставете да покръкне докато се изпари водата.
  3. Нарежете топеното сирене на възможно малки парченца и при непрекъснато бъркане го добавете към соса. Бъркайте докато се разтопи и се получи еднородна смес.
  4. Махнете от котлона и добавете подправките. Ако е необходимо добавете и сол.

Получава се около 100 мл. сос!😉

3 яйца са достатъчни за една порция, освен ако не смятате да похапнете по – обилно!

  • В дълбока тенджера се загрява водата до кипене.
  • Добавя се сол и на всеки литър вода 1 с. л. оцет. (Поне така пише в една книга)
  • Чуква се едно яйце във водата и се вари около 5 мин. в зависимост колко твърди ги обичате!😉
  • Това се повтаря за всичките яйца.
  • Сервирайте яйцата със соса, можете да прибавите и филийка чесново хлебче!

Ето това са моите яйца! Супер вкусни и лесни.

Бон апети!🙂

Posted in: Яйца