Домашен хляб за 5 мин

Posted on декември 4, 2010

6Обичам да меся, ръцете ми да се покриват с брашно до лактите, а между пръсрите си да усещам мекото тесто. Много релаксиращо ми действа и ако имам време бих месила по цял ден. Обичам миризмата на прясно изпечен хляб и шума от острието на ножа, когато го режа. Това е една от причините за тази публикация, въпреки че хлябът е без месене. Обаче пак има прикосновение с тестото и ръцете.

Другата причина е, че покрай бутането на количката в парка и висенето по пейки, все повече и повече срещам мами, които имат дечица алергични към един или друг продукт. Това е ужасно. Много от тях споделиха с мен, че нямат време да се занимават с месене на хлябове, да ги чакат да втаса и т. н. Знам колко е трудно. Не стига, че си майка, а си и домакиня по 24 часа, но къщата е перманентно разхвърляна, колкото и да се опитваш да въдвориш някакъв ред. Постоянно си в някакъв цикъл между кухнята, бебето, разходките. Няма време за месене, за търсене на продукти и т. н. А и най – използваната дума е НЕ те влудява!

Преди време ми беше попаднала ето тази книга. Въпреки, че бях почнала да я чета нямах намерение да правя хляб по нея. Обаче трябва да призная, че идеята е супер особенно за бизи мамс като нас! 😉 Освен това лесно може да се контролира вида и качеството на продуктите! И най – накрая трябва да кажа, че хлябовете стават повече от прекрасни и моето  9 месечно бебе умира да се тъпче с тях. Коричката е идеална за бебешките венци. За жалост хлябовете са с мая, но скоро обещавам да постна рецепта за хляб с квас и за хлябове от други брашна (включително и безглутенови).  Дано да успея да помогна и да улесня деня ви поне от малко.

Идеята е да се замеси голяма доза тесто, което може да се съхранява в хладилника в продължение на 14 дни. Това е основната рецепта представена в книгата:

 • 540 мл. тола вода, около 40 градуса
 • 11 гр. мая
 • 20 гр. сол
 • 850 мл. пресято бяло брашно.

Приготвяне:

 1. В голяма купа се смесват водата, маята и солта. Леко се разбърква.
 2. Добавете всичкото брашно към водата и с помощта на миксер (използват се бъркалките за меене) включен на ниска скорост, сместта се омесва докато се освои всичкото брашно и се получи гладка смес.
 3. Тестото се покрива с фолио за свежо сънранение, но не плътно (може и с месалче).
 4. Оставя се натопло 2 часа или докато удвои обема си поне два пъти. Процеса зависи от температурата на водата, а тестото може да се остави до 5 часа да втасва.
 5. След това може да се прибере в хладилника. Оставете гопоне 3 часа там.
 6. Набрашнете  парче пекарска хартия или плоскост за месене.
 7. С мокри ръце и нож отрежете 500 гр. от тестото.
 8. Оваляйте топката в брашното и го оформете. Този процес не трябва да ви отнема повече от 60 сек. Можете да използвате дъска за печене на пица.
 9. Оставете хляба за 40 мин върху повърхността, може да не се покрива.
 10. 20 мин. предипечене, включете фурната на макс и сложете вътре тава или камък за печене, заедно с една купичка вода.
 11. Бързо отваряте фурната и слагате хляба по възможно най – бързият начин.
 12. Печете около 20 – 30 мин.
 13. Изпеченият хляб оставете да изстине върху решетка.

Според мен хлябът много си отива с чаша червено вино и поръсен с шарена сол! Е това разбира се е за големи!

Моля ви ме се колебайте, да споделяте, мисли, чувства  или опит относно домашното хлебопечене!

Добър апетит! 🙂

Advertisements